Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Minden gép ismeri Murphy-t

Szeged - Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna a Murphy-jelenséggel. A leglassabb sorba állunk, a számítógép a legfontosabb munka előtt romlik el, a pasi, akit kinéztünk, meleg. Murphy törvényei az élet minden területén megjelennek, még az optimisták szerint is.
„Ami el tud romlani, az el is romlik" – így hangzik Murphy alaptörvénye. Folyományai között olvasható például, hogy „Minden több időt vesz igénybe, mint amennyinek látszik", vagy „Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közülük, amelyik a legnagyobb kárt okozza", és „Ha végre nekilátsz valaminek, előbb még valami mást kell csinálnod."

– Alapvetően nem vagyok pesszimista, mégis egyetértek a megállapításokkal – gondolkozott el Kerekes Márk. Az informatikus fiatalembernek rögtön eszébe jutott néhány számítógépes Murphy, amelyet szegről-végről igaznak tart: „A leghaszontalanabb funkciókkal a legnagyobb élvezet dolgozni", és „Bármelyik program, ha egyszer gépre kerül, már elavult."

Murphy törvénye az élet minden területére kihat. Fotó: DM/DV
Edward A. Murphy kapitány csak az alaptörvényt mondta ki.
Fotó: DM/DV

– Van-e Murphy a gyereknevelésre? – kérdezett vissza nevetve egy fiatal anyuka a Stefánián. – Az én kisfiam például mindig akkor lesz beteg, amikor nem hiányozhatok a munkahelyemről – mesélte, majd hozzátett egy másikat, amit rendszeresen tapasztalt egyetemista korában: ha csak két percet késett a vonat, a csatlakozás elment. Ha pontosan érkezett, a csatlakozásra 10–15 percet várni kellett.

Ahogy szinte minden élethelyzetre, úgy a tömegközlekedésre is találtunk törvényeket. Például: bárhová állsz a buszon, mindig az ajtó és az éppen leszállók közé kerülsz. És egy másikat: ha egy újonnan érkező, teljesen egészségesnek tűnő utas megkérdezi, hogy leülhet-e melléd, és te igent mondasz, akkor tíz percen belül elkezd tüsszögni, köhögni.

Murphy törvénye az élet minden területére kihat. Fotó: DM/DV
Murphy törvénye az élet minden területére kihat.
Fotó: DM/DV

– Mindig abba a sorba állok be, amelyik a leglassabban halad – állította Barbi. – Vagy előttem zár be a pénztár – vágott a szavába barátnője, Kata. A lányoknak a randizásról is eszükbe jutott néhány, már megtapasztalt törvényszerűség: „Minden jó pasi vagy nős, vagy meleg", illetve „Ha rosszul nézel ki, nem mostál hajat, nincs rajtad smink, akkor tuti, hogy találkozol azzal a pasival, akivel össze akarsz jönni".

Ki volt Murphy?

A törvények névadójának a közhiedelemmel ellentétben semmi köze a joghoz vagy a filozófiához. Edward A. Murphy kapitány az amerikai légierőnél dolgozó mérnök-fizikus volt. 1949-ben a gyorsulás emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta, a kísérletet azonban egy rosszul felszerelt mérőműszer miatt újra kellett kezdeni. Ekkor hangzott el legendás kijelentése, amelyre aztán az egész Murphy-féle felfogás ráépült.

Olvasóink írták

 • 5. franzvon 2010. március 19. 23:20
  „moderálva”
 • 4. Pinaman 2010. március 19. 22:14
  „moderálva”
 • 3. franzvon 2010. március 19. 19:50
  „Hiába a legjobb szakács, a végén úgyis kiszarod az egészet.”
 • 2. antikos 2010. március 19. 10:35
  „Szerintem a pozitív gondolkodással lehet Murphy-t lealázni!!! Bár az ellentétek vonzzák egymást??? Vagy nem ???”
 • 1. eva45 2010. március 19. 09:09
  „Jók ezek a Murphy törvények. Szerintem mindenki tudna írni megtörtént kellemetlenségeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappaliban a 100 éves Délmagyarország

Szeged - A Magyar Televízió Szegedi Stúdiójából jelentkezik ma az m1-en két műsor is. Tovább olvasom