Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Minden huszonnegyedik szegedi külföldi

Szeged - Minden huszonnegyedik szegedi más állam polgára – derül ki a KSH adataiból. A Csongrád megye székhelyén élő külföldiek (7042) közül 1706-an a Szegedi Tudományegyetem diákjai.
Míg évekkel ezelőtt érdeklődve kapta fel az ember a fejét, ha a buszon, a közértben vagy a mozi pénztáránál idegen nyelven csevegő embereket hallott, mára hozzászokott a fülünk. Köszönhető ez annak, hogy Szegedre évről évre egyre több külföldi költözik. A KSH legfrissebb adatai szerint 2008-ban már 7042 külföldit számoltak a csongrádi megyeszékhelyen. Ez azt jelenti, hogy a 167 ezer 39 lelket számláló város polgárainak 4,2 százaléka külföldi – másképpen: minden huszonnegyedik szegedi más állam polgára. Ez az arány magas a többi magyarországi nagyvároshoz képest, hiszen a Szegednél sokkal népesebb Debrecenben a 205 ezer 84 lakó közül mindössze 3760 külföldi. Vagyis a lakosság mindössze 1,8 százaléka nem magyar állampolgár. A sorban következik Pécs 2067 külföldivel (1,3 százalék), majd Győr 1601-gyel (1,2 százalék). A legkevesebb külföldivel pedig Miskolc számolhat. Északkelet-Magyarország legnagyobb városában mindössze 1221 külföldi él (0,71 százalék).

Szegeden vannak olyan szórakozóhelyek, amelyek kifejezetten a külföldi állampolgároknak szeretnének kedvezni. Archív fotó: Karnok Csaba
Szegeden vannak olyan szórakozóhelyek, amelyek kifejezetten a külföldi állampolgároknak szeretnének kedvezni. Archív fotó: Karnok Csaba

A magas arány magyarázata: a Szegedi Tudományegyetemen sok a külföldi diák. A felsőfokú tanintézménybe szemeszterenként több mint ezer külföldi hallgató jelentkezik. Idén az egyetem különböző karain összesen 1706 külföldi diák végzi tanulmányait. Közülük legtöbben, 741-en az általános orvostudományi karra járnak, a következő, külföldiek által legkedveltebb kar a természettudományi és informatikai, ahol 254-en hallgatják az előadásokat, és a Top 3-ba került még a gyógyszerésztudományi kar, ahol 110-en tanulnak.

A más országokból jött diákokra, munkavállalókra külön szolgáltatás is épül. Szegeden egyebek mellett már működik olyan iroda, amely kifejezetten nekik közvetít albérletet. S vannak olyan szórakozóhelyek és éttermek is, amelyek az ő igényeikhez igazodnak.


Munkáért jönnek

1995-től napjainkig mintegy 250 ezer külföldi állampolgár érkezett Magyarországra tartós itt-tartózkodásra – derül ki a KSH által nemrégiben megjelentetett A nemzetközi vándorlás főbb folyamatai Magyarországon című kiadványból. A bevándorlók legjellemzőbben munkavállalási céllal jönnek. Több mint 176 ezren jelenleg is itt élnek érvényes tartózkodási, bevándorlási vagy betelepedési engedéllyel. Hatból öt bevándorló Európából jött. Legtöbben (45 százalék) Romániából, 12-12 százalék Ukrajnából és Szerbiából. Minden tizedik külföldi német. Ázsiából a bevándorlók nyolcada érkezett, köztük a legtöbben kínaiak és vietnamiak.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2009. január 20. 21:10
    „SZTE vonzó hatása.
    Reméljük -ha lassan is, de másokat szintén kezd vonzani Szeged: termelő befektetőket.
    Ahogyan javul az infrastruktúra, válik élhetőbbé a város, úgy szivárognak ide a befekttők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berényi Apollo, az ezerdalos bárzongorista

Szeged - Negyvenegyedik „évadját" kezdi meg Berényi Apollo, Szeged ismert bárzenésze az idén.… Tovább olvasom