Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Minden idők legnagyobb árhulláma a Tiszán

Szegednél várhatóan 980 centiméterrel tetőzik a Tisza, előreláthatóan hétfő és szerda között. Szegedet megvédi a körtöltés, a katasztrófavédelem felkészült, hogy veszély esetén a körtöltésen belülre telepítse a külterelületek lakóit.
Tájkép Szegeden Fotó: Karnok Csaba
Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdetett ki tegnap délután 1 órától Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Tisza Kisköre és az országhatár közötti részén, valamint a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösön és a Zagyva torkolatánál. A katasztrófavédelem felkészült a lakosság esetleges kimenekítésére. Ezen a védelmi szakaszon 38-40 település van közvetlen veszélyben.

A veszélyhelyzet Csongrád megye teljes közigazgatási területén életbe lépett. Hivatásszerűen közel ezerötszázan vesznek részt egyelőre a védelmi munkában, a védekezéshez a kormány minden szükséges forrást biztosít.

A tegnapi előrejelzés szerint az eddig mért legmagasabb, 960 centiméteres vízszint fölött, várhatóan 980 centiméterrel tetőzik a Tisza Szegednél, előreláthatóan hétfő és szerda között. Tegnap 930 centit mértek, a folyó naponta 10 centit emelkedik.

– Szeged biztonságban van – jelentette ki tegnap Botka László polgármester, miután végigjárta a védekezés fontosabb helyszíneit. A hivatali apparátus folyamatosan ügyeletben van és a rendkívüli helyzetnek megfelelően két alpolgármester 24 órában látja el az ezzel kapcsolatos feladatát. Állandó figyelőszolgálat működik: szakemberek járják a gátakat, figyelik a töltés állapotát. Nem a víz magassága okozhat gondot, hiszen a gátak tíz és fél métert elbírnak. Inkább a hosszan elhúzódó árhullám jelenthet problémát, mert a gátak átvizesednek.

Igényelhető homokzsák

Több olvasónk kérdezte: homokzsákot lehet-e igényelni? Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet kezelési főigazgató-helyettese Muhoray Árpád elmondta: mindenki a saját háza védelmében, akár mellékhelysége ajtajának eltorlaszolására is építhet homokzsákból kis gátat. Adott esetben tudnak zsákokat biztosítani, igényeket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságra vagy a polgári védelmi kirendeltségre kell benyújtani.  
– Szeged önbefogadó, azaz amennyiben a külterületeken a lakosság veszélybe kerül, a körtöltésen belülre telepítik őket – mondta Szöllősi Sándor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: átmeneti szállóknak, ha szükség lesz rá, az iskolák tornatermeit rendezik be, ha ez nem elegendő, akkor igénybe veszik a közintézmények nagyobb termeit.

– A vízügyi szervek tájékoztatása szerint töltésszakadásra nem számítunk és ennek következtében nincs szükség kitelepítésekre – jelentette ki Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet kezelési főigazgató-helyettese. Mindazonáltal a katasztrófavédelmi szervek és az önkormányzatok „leporolták" kitelepítési és befogadási terveiket. A polgármester Újszegeden, a töltés melletti Lövölde utcában megtiltotta a pincék szivattyúzását. Ezzel ugyanis a lakók a gátak teherbíró képességét csökkentették. Magas tiszai vízálláskor a gát másik oldalán nem lehet csökkenteni a vízállást, mert a szivárgás felgyorsul és magával mossa a talajt is.

Csongrád megyében a teljes védvonal mellett megjelent a fakadó víz. Még mindenhol tiszta, ha zavarossá válik, akkor azon a részen fokozni kell a védekezést – tudtuk meg Vágfalvi Zoltántól, az Atikövizig ügyeletesétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyoma veszett a svéd-magyarnak

Közel hatvanmillió forintot ítélt meg a bíróság a Szegedi Közlekedési Társaságnak az Arany János… Tovább olvasom