Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Minden kisiskolás rendőr akart lenni

Ujjlenyomatvétel után rendőrségi autóba ültettek több száz kisdiákot szombaton délelőtt. A gyerekek a történteket mégsem büntetésként, hanem élményként fogták fel: a rendőrségi nyílt napon bárki belekóstolhatott a szegedi kapitányság mindennapjaiba.
– Jedi vagyok! – kiáltott fel a negyedikes Gajdár Krisztián, miközben egy, a Csillagok háborúja című filmben használt lézerkardra valóban hasonlító gumibottal hadonászott a Szegedi Rendőrkapitányság udvarán, ahol szombat délelőtt nyílt napot rendeztek. Érdeklődőkből nem volt hiány: az eseményre főként általános iskolások érkeztek, akiknek szemmel láthatóan nagy élményt jelentett a rendőrségi munka testközeli megismerése.

A második osztályos Kiss Balázs, Nagy Ádám, László Normann és Deák Dóra például az udvar közepén felállított rendőrautót tanulmányozta hallható sikerrel. Ádámék ugyanis rögtön megtalálták, hogyan is kell a kocsiba szerelt autórádiót beüzemelni, így a rendőrség udvarát hamarosan diszkózene hangja lengte körül. Kónya Zsolt főhadnagy figyelmeztette a fiúkat: a kocsi gombjaihoz nyúlni szigorúan tilos! – Pedig én még azt is tudom, hogyan lehetne vele szirénázni – hencegett Normann. A Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője egyébként különösen népszerűnek bizonyult a diákok körében: a két méter magas főhadnagyra nem csak munkája miatt néztek fel a gyerekek. – Én is majd akkora leszek, mint te! – mondta neki Balázs, akinek leginkább a rendőrautó és az egyik udvari épületben kiállított és kipróbálható fegyverek tetszettek a legjobban. Csak annyit hiányolt, hogy mindössze az üres előállító-helyiséget engedték megnézni nekik, így igazi rabokkal nem találkozhatott.

– Határozottan nyomuljál előre, mindjárt nem tud majd annyit ütni – irányítgattak egy másik kisdiákot, aki a fővárosi kormányellenes tüntetések ideje alatt is használt rohamsisakban és pajzzsal felszerelve próbálta hátrébb lökdösni rá gumibottal támadó iskolatársát. Amíg a fiúkat főként a fegyverek, a kocsik és az ujjlenyomat vétel érdekelte, a lányok inkább az udvaron kialakított ügyességi kerékpárpályát tesztelték, valamint az aszfaltrajzolásban mutatták meg tudásukat. Utóbbinak témája valamilyen, a rendőrségi munkát bemutató alkotás kellett, hogy legyen. A legkreatívabbnak egy „Sztárok a jégen: Hujber Ferenc és Major Andrea" feliratú rajzot találtunk. Hogy mégis hogyan kapcsolódott össze a rendőrség és az egyik kereskedelmi csatornán futó szórakoztató műsor témája ezen a napon? Készítője két korcsolyát is felfestett a szöveg mellé, oldalunkon Police, azaz rendőrség felirattal.

A színes programok és kipróbálható rendőrségi eszközök elvarázsolták a kicsiket: a megkérdezettek kivétel nélkül – még a lányok is – azt mondták, ha felnőnek, rendőrök szeretnének lenni. – Jelen pillanatban kicsit szűkösek a lehetőségek a pályára kerülésre – mondta mosolyogva Zélity László városi rendőrkapitány, aki azért bevallotta: örül, hogy ilyen sokan érdeklődnek munkájuk iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom