Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Minden második háztartásban van csak kábeltévé

Szeged - Ügyeskedők is megpróbálnak hasznot húzni a digitális átállásból, pedig az ingyenesen fogható csatornákért nem kell szerződést kötni. A rászorulók díjmentesen juthatnak set top boxhoz, és ha szükséges, új antennához. A többieknek 20 ezer forintba is kerülhet az átállás.
Megbecsülni is nehéz, hány családot érint Csongrád megyében a július 31-i digitális átállás: a KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint 193 ezer lakásból mindössze 99 ezerben van kábeltévé. A többiek műholdról vagy internetről, de leginkább az antennákkal ingyenesen fogható földfelszíni sugárzás segítségével tévéznek. Az analóg műsorszórás másfél hónap múlva leáll, set top box, digitális dekóder nélkül nem tudnak tévézni a családok.

A tanyán élő Fürtön Imre az újságból és a tévéből tájékozódik. Rászorulóként díjmentesen igényelt digitális vevőt.Fotó: Segesvári Csaba
A tanyán élő Fürtön Imre az újságból és a tévéből tájékozódik. Rászorulóként díjmentesen igényelt digitális vevőt.
Fotó: Segesvári Csaba

A mórahalmi tanyavilágban közel ezren élnek. Nemcsak a várostól távol, a település központjában is nehézséget okoz a digitális átállás. Bozóky Imre tanyagondnok segítségével látogattuk meg a kábeltévétől távol élő Imre bácsit és Erzsi nénit. – Hogyan fog tévézni július 31-e után? – kérdeztük Fürtön Imrét, aki elmondta, szociálisan rászorult, már igényelt digitális vevőt. Döngölt padlós tanyában él a nyolcvanon túli idős férfi, újságból és a tévéből tájékozódik. – Arról nem volt szó, mikor jönnek, de majdcsak... – magyarázta Imre bácsi. A tanyagondnok szerint a rászorulók, ha szükséges, antennát is kapnak a set top boxhoz. Nemcsak a rászorulóknak segítenek a digitális átállásban, hanem minden külterületen élőnek.

59 év után ér véget az analóg korszak

A magyar televíziózás története 1954. január 20-án kezdődött az M1, Magyarország első televízióadója kísérleti adásainak a beindulásával. A Wikipédia szerint 1969. április 5-én sugározták az első színes adást hazánkban, megkezdődött az első francia importból származó színes készülékek forgalmazása is, bár az ára miatt státuszszimbólum lett. A digitális átállásra Magyarországon 2013-ig kellett várni, a sort 2006-ban Hollandia kezdte. Az elmúlt években mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban megszűnt az analóg műsortovábbítás. Már Kuba is tervezi a váltást, igaz, csak 2024-re, míg a kommunista Észak-Korea távol tartja országától az új technológiát.

Néhol 30 centiméter mély homokban gurulunk Nemes Györgyné otthona felé, amely a köves úttól is 3 kilométerre lévő tanya. – Több csatornát is szeretnék, ha már ilyen vevő kell a tévézéshez. Az unokám segít a beszerzésben – mondta Erzsi néni. A külterületen élő asszony most csak a TV2-t és az RTL Klubot tudja nézni, az M1 műsora inkább hangyafocira, semmint tévéképre hasonlít.

Sokan megpróbálnak profitálni a digitális átállásból – erről is beszámoltak a mórahalmiak. Kábeltévés és műholdas szolgáltatók üzletkötői is akarják eladni fizetős termékeiket, pedig az ingyenesen fogható csatornákhoz nem kell külön szerződni, elég csak a digitális vevőt, a set top boxot megvásárolni.

– 21 ezer 189 rászorulóról tud Csongrád megyében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH): ők azok, akik szociális alapon juthatnak hozzá a digitális tévézéshez szükséges set top boxhoz – mondta Szabó Tibor. Az NMHH szegedi irodavezetője emlékeztetett, a megyében analóg jelet sugárzó szentesi és szegedi gerincadókat július 31-én lekapcsolják. – A digitális átállás azokat a családokat érinti, amelyek szoba- vagy tetőantennával fogják az M1, az RTL Klub és a TV2 közül bármelyiket: ők set top box nélkül augusztus elsejétől már nem tudnak tévézni. A forgalmazók visszajelzése szerint még nem indult be a settopbox-vásárlási roham, pedig országosan közel 400 ezer háztartást érint a változás – nagy részüknek önállóan kell felkészülniük az átállásra. Hozzátette, érdemes a hétvégi házban lévő készülékekre is gondolni! A rászorulók július végéig hozzájutnak a set top boxokhoz, de a többieknek is érdemes mielőbb megvásárolniuk és beszereltetniük az eszközöket, mert a szerelők is egyre elfoglaltabbak lesznek, ahogy közeledünk a lekapcsolás időpontjához – tanácsolta az irodavezető. Az analóg adókon fut egy tájékozató csík, amelyet csak a lekapcsolással érintett tévézők látnak.

A Mórahalom környékén élő Nemes Györgyné abban bízik, több csatornát és jobb minőséget kap majd a digitális átálással. Az M1 képe most nagyon zavaros – panaszolja Bozóky Imre tanyagondnoknak. A szerző
A tanyán élő Fürtön Imre az újságból és a tévéből tájékozódik. Rászorulóként díjmentesen igényelt digitális vevőt.
Fotó: Segesvári Csaba

Megtudtuk, egy set top box, tudástól függően 7000 forinttól indul, viszont antennától függően további szerelésre is szükség lehet. A szakemberek szerint az antennacserével együtt is 20 ezer forintból kijöhet az átállás, ami egyszeri költséget jelent, de számos előnnyel jár, a jelenlegi 3 ingyenes helyett sokkal jobb minőségben már 7 díjmentes adót nézhetnek a tévézők, használhatják a gyerekzárat, az elektronikus műsorújságot, és akár eredeti nyelven is nézhetik a filmeket.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. SP 2013. június 20. 23:57
  „19. SP 2013.06.19. 07:16( """65. csatorna multiplex a
  hír, RTL, TV2 vétele Szentesről nappal jó 60 km dx távolságból.De naplemente után pár óra elteltével "S" a jelszint megmaradása mell a Q minőség leromlik. Bithibaarány a jel/zaj viszony rossz irányban megváltozik."")

  Úgy tűnik
  szidoloztak az adóállomáson rajta,
  mert most a Q 90%, stabil, kockamentes a kép, a CH 65-n is. (Csak el ne kiabáljuk.)

  Terjedés változással is reméljük így marad.”
 • 27. THK 2013. június 19. 13:47
  „Ez már szánalmas... :-D
  Jól látszik az újságba került képen a bekapcsoló nyomógomb, márkajelzés, lábazat, jobb oldalt lévő léptetőgombok, sőt, a szekrény oldala fölött a képcsőnyak borítás darabja is kikandikál: mind PONTOSAN ÚGY, mint pl. a linkelt Samsung képcsöves típuson, ahol az oldalnézet is szerepel, nagyjából hasonló szögben mutatva mennyire "lehetetlen" ilyen kialakítású készülék:
  http://www.tv-manual.com/image/cache/data/tvs/samsung_cs-29z50z3q-500x500.jpg”
 • 26. SP 2013. június 19. 12:58
  „A fenti képen nincs típusjelzés,
  ami a képen látható pár cm vastag készüléket azonosítaná.
  CRT lenne,
  arra a véleményem fenntartom.
  Az elektronok befutott pályája az így keletkezett torzítás alapján.”
 • 25. THK 2013. június 19. 12:38
  „24. okz63,
  én is: hasonlítsd össze azzal, amit linkeltem!
  Ez egy Samsung, képcsöves TV.”
 • 24. okz63 2013. június 19. 12:22
  „20. THK 2013.06.19. 08:04
  Én a felső képről beszélek, nem az alsóról.”
 • 23. THK 2013. június 19. 11:58
  „21. SP,
  ilyen sommás kijelentésekre hajlamosan érhetnek még csúnya meglepetések...

  Utánanéztem, ilyen CRT TV van a néni szobájában (mindenesetre hasznos lenne közölni a Samsunggal, h nem lehetséges, amit létrehoztak annak idején):
  http://www.tv-manual.com/samsung/samsung-cs-29z50z3q-crt.html”
 • 22. p79 2013. június 19. 10:19
  „Nálam is MindigTV van, és egy 2 méteres coax kábel maga az antenna (panellakásban).
  Amúgy sokakhoz hasonlóan én sem látom nagyon értelmét a tévének, lassan már csak a híradót nézem (azt meg a rádióban is meg lehet hallgatni). Az ismeretterjesztő csatornák még nézhetők lennének, de tele vannak ismétlésekkel. A hazai kereskedelmi csatornák meg ontják a dög unalmas sorozatokat (NCIS, CSI, NYI, MI, BI..), szappanoperákat, táncos meg énekes "tehetségkutatókat", szenzációhajhász műsorokat (Napló és társai).”
 • 21. SP 2013. június 19. 10:10
  „""....simán lehet laposképcsöves hagyományos is: ...""

  100%,
  hogy kizárható,
  hogy a képen látható TV katódsugárcsöves színes.
  A 3 elektronágyú korrekciói nem lehetséges
  torzítatlan raszterhelyes kép előállításra ebben a lapos képernyős szögben.”
 • 20. THK 2013. június 19. 08:04
  „16. okz63,
  egészen másról beszéltek: ő digitális kábeltv-ről (amit már leépít a T-Home), te pedig az IPTV-ről (ahol viszont csak régebbi telepítés esetén igaz, hogy ingyen járt hozzá az analóg adás, az utóbbi időben már nem így szerelik!)
  Mindenesetre a cikkhez egyiknek sincs köze: kábelszolgáltatónál értelemszerű, hogy fizetsz az eszközökért, csatornákért...
  (az pedig végképp mindennek az alja, hogy egy nyamvadt TV-re irigykedj! Ebből a szögből még csak az sem biztos, sőt, nem is valószínű, hogy LCD: simán lehet laposképcsöves hagyományos is: a szekrény jobb oldala fölött kibúvó pici fekete rész jó eséllyel a képcsőnyak borítása - de még ha LCD lenne, akkor is nyilvánvalóan egy régi, másoktól "levetett" példány, ha egyszer még nem képes a digitális adások vételére)”
 • 19. SP 2013. június 19. 07:16
  „65. csatorna multiplex a
  hír, RTL, TV2 vétele Szentesről nappal jó 60 km dx távolságból.
  De
  naplemente után pár óra elteltével "S" a jelszint megmaradása mell a Q minőség leromlik.
  Bithibaarány a jel/zaj viszony rossz irányban megváltozik.”
 • 18. okz63 2013. június 19. 06:31
  „12. SP 2013.06.18. 22:16
  "A képen látható rászorulónak MPEG4 digitális vevője van"
  No meg LCD-TV-je...szegény rászorult.
  Én becsületes dolgozó állampolgárként is csak 24 havi kamatmentes részletre engedhettem meg magamnak. :-(”
 • 17. okz63 2013. június 18. 23:11
  „14. honecker601 2013.06.18. 22:20
  "Tévedés! Nem kell tv-t nézni!"
  Nos ez az, amit majd mindenki saját maga fog eldönteni.”
 • 16. okz63 2013. június 18. 23:09
  „7. Ebgondolat 2013.06.18. 16:52
  Ez baromság, nekem IP TV-m van, és egy fillért se fizetek a set top box-ért, csakis az adásért, de ott még kábelen jön közel 40 analóg csatorna is, ami maradni fog, mivel csakis az éter-beli sugárzás szűnik meg.”
 • 15. tótkomlósi 2013. június 18. 23:01
  „9. KamuNeni 2013.06.18. 17:31

  Te hány készüléket és antennát telepítettél már életedben, hogy ilyen okos vagy?
  Amit leírtál, az esetek döntő többségében nem létező dolog!
  Ahol kinézel az ablakon és tisztán látod az adótornyot, ott ESETLEG!
  Sehol máshol!”
 • 14. honecker601 2013. június 18. 22:20
  „Tévedés! Nem kell tv-t nézni! Mi már négy éve nem is rendelkezünk készülékkel! Agymosás, liberális métely!”
 • 13. SP 2013. június 18. 22:20
  „Kábel tv előfizetőnek
  az amúgy ingyenes csatornáért azért kell fizetni,
  mert az a hálózatot, amiről a jelet kapja azt is üzemeltetni kell.”
 • 12. SP 2013. június 18. 22:16
  „""Rászorulóként díjmentesen igényelt digitális vevőt.""
  A képen látható rászorulónak MPEG4 digitális vevője van, nem kell külön box dekóder.”
 • 11. honecker601 2013. június 18. 22:01
  „Tévedés! Az okos emberek nem néznek tv-t! Nekünk sincs 4 éve, abszolút nem is hiányzik a sok szenny!”
 • 10. THK 2013. június 18. 21:59
  „6. queenmargareth1,
  ne kezdd újra, egyszer már elmagyaráztuk, hogy nem kell előfizetni semmire!
  Az esetek nagyobb részében új antenna sem kell, többnyire az analóghoz használt is jó, elég egy set top box.”
 • 9. KamuNeni 2013. június 18. 17:31
  „Antennanak jo a regi is csak a set top boxot kell kicserelni. Igazabol egy darab drot is jo antennanak a digitalisnal. Csalas lenne oket rabeszelni hogy vegyenek egy draga antennat ami "digitalis". Olyan nincs.

  Ha megvan ez a set top box akkor csak be kell dugni a tv-be meg az antennat bedugni es az aramot bekapcsolni es mar szedi is le az musorokat. Nem kell hozza szerelo se. Ilyen egyszeru bekotni. A tobbi a beallitas kerdese a Set top box-nak a menujeben amit egy oteves gyerek is meg tud manapsag csinalni.

  Ne ugorjatok be mindenfele csalos reklam fogasnak.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óz és operett a XI. Szegedi Várjátékokon

A Szegedi Pinceszínház társulata június 27. és július 28. között rendezi meg a XI. Szegedi Várjátékok programsorozatát. Tovább olvasom