Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Minden nap a küzdelemről szól

A zsidó állam aktuális politikai helyzetéről tartott nemrégiben előadást a világ legnagyobb zsidó szervezete, a Szochnut vendégeként Szegeden Avi Benyahu. Az izraeli katonai rádió vezetőjével, Simon Peresz tanácsadójával ebből az alkalomból beszélgettünk. Avi Benyahu kijelentette: Izrael nem tárgyal a Hamásszal.
Avi Benyahu: Azért jöttem, hogy meghallgassanak. Fotó: Karnok Csaba
– A katonaságnál parancsnokhelyettesi rangban szolgálok. Mellette a katonai rádiót vezetem, amely érdekes módon a leghallgatottabb izraeli csatorna. Persze nálunk más furcsaság is előfordul. Például az is érdekes, hogy kibucban élek. Közösségünkben mindenki átadja a fizetését a kibucnak. És a szükségei szerint kap vissza, persze nem mindig – kezdte a bemutatkozást Avi Benyahu újságíró, aki jelenleg Simon Peresz média-tanácsadója. A riporter a kilencvenes évek elején állt a politikacsinálók közé. Izrael szóvivője volt a palesztin és a jordániai béketárgyalásokon, majd Jichak Rabin és Simon Peresz kormányának biztonsági tanácsadója.

A napokban – világ legnagyobb zsidó szervezete, a Szochnut vendégeként – a szegedi zsidó hitközségben beszélt Izrael helyzetéről.
– Azért jöttem, hogy meghallgassanak – mondta Avi Benyahu. – Ötvennyolc éves lesz az izraeli állam, de az ország megalakulása óta mégis minden nap küzdünk. Nincs olyan család, amely ne siratta volna el a harcokban vagy a terrortámadások során meghalt gyermekét. Ezért fontos megértetnünk a világgal, mennyire aggasztó, hogy feltehetően Irán kezében nukleáris fegyver van. Ráadásul az iráni kormányfő nem ismeri el Izrael létezését. Nem értünk el sikert, ezért újabban szankciókat vezettünk be Iránnal szemben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és harmincnyolc ország tegnap kezdődött ülésén vitatja meg az újabb intézkedéseket.

A katonai tanácsadó ugyancsak veszélyesnek nevezte, hogy a Hamász az iráni ideológiát exportálja. – A palesztin nép alapvetően ugyan nem vallásos, mégis egy fundamentalista iszlám vallási csoportot, egy terrorista szervezetet választott a legutóbbi szavazáson. Valószínűleg az emberek nem rájuk szavaztak, hanem az előző kormány ellen voksoltak – magyarázta Avi Benyahu. – A leváltott kormánypárt ugyanis saját zsebére játszotta át a külföldről érkező humanitárius segélyek javarészét. Ha a Hamász alakít kormányt, előfordulhat, hogy az új oktatási miniszter – iráni utasításra – átneveli a gyerekeket. Pedig a tizenéveseket eddig is könnyen meggyőzték, hogy a testükre erősített robbanószerrel bevásárlóközpontokban vagy buszmegállókban robbantsák fel magukat.

Avi Benyahu kijelentette: Izrael nem tárgyal a Hamásszal. Hogy a terrorista szervezet alakíthat-e kormányt? Avi Benyahu szerint Izrael optimista ország. A nemzetközi nyomásra lehet, hogy a palesztinok belátják, hibáztak, és kivetik maguk közül a terroristákat. Az eddigi palesztin miniszterelnöknek nem sikerült áttörést elérnie a Hamász terroristáival. A médiát mindenestre sikerült majdnem teljesen megtisztítania a zsidóellenes uszítástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az eljárás kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt

Egyáltalán nem egyedi eset történt a múlt héten, amikor is egy szegedi kislányt brutálisan… Tovább olvasom