Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Minden nap lomtalanítás - utcán a szemét

Szeged - Mindenféle hasznavehetetlen holmit hordanak a közterületre az emberek. Mintha, amikor az utcára kerül, már meg is szűnne létezni a szemét.
Szeged egyes részein járva úgy tűnhet: állandóan lomtalanítás van. Halmokban áll a különféle hulladék, nincs gazdája. Miután kiteszik az utcára, pláne nincs, hiszen, ami az utcán van, az senkié már. Így gondolkozhatnak azok, akik egyszerűen kiteszik a lomokat, tönkrement bútorokat az utcára. A sugárutak mellett és a lakótelepeken is vannak már jól bejáratott helyek, sarkok, amelyekhez mindig támaszt valaki egy törött széket vagy egy régi szekrényt, összetekert szőnyeget. A József Attila sugárút és a nagykörút sarkán hetek óta hever két televízió készülék, már az avar is befedte őket.

Nagyon latinos módszer, de miért akarjuk, hogy utcáink Buenos Aires nyomornegyedeihez hasonlítsanak? Nincs rá ésszerű magyarázat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. illetékesei sem értik, miért ilyen népszerű ez a vitatott módszer.

TV a város szélén - A szerző felvétele
TV a város szélén.
A szerző felvétele

– A hulladékudvarokban naponta egy köbméter hulladékot bárki lerakhat ingyenesen. Nincs más dolga az embernek, csak kivinni a lomot. Persze sokan megteszik, de sokan vannak azok is, akik inkább az utcára hajítják a szemetüket – mondja Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője.

Olyanok is akadnak, akiket bár a jó szándék vezérel, nem viszik túlzásba a felelős gondolkodást, és a hulladékügyet elintézettnek tekintik annyival, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellé vagy a hulladékudvarok kapujába borítanak mindent, veszélyes hulladékot is.

– Ez a gyakorlat semmiben sem különbözik attól, mint ha az utcára szemetelnének. Büntetés az ilyen megoldásokért is jár. Cégünk rendészeti járőrszolgálata minden esetben feljelenti azokat, akiket rajtakapnak, illetve azokat, akikre rábizonyítható, hogy a talált szemét az övék.

Lassan lebomlik?
A szerző felvétele

– Rengeteg ilyen pont van Szegeden, ahová a hulladékot kiviszik az emberek, ahelyett, hogy a hulladékudvarokba szállítanák, pedig a szemetelésért több tízezer forintos bírságot szokás kiszabni. Ha veszélyes hulladékról van szó, még többet – veszi át Bakacsi Zoltántól a szót a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendészeti vezetője, aki azonban nem szeretné, ha leírnánk a nevét. A szakember szerint évente a megyében legalább 200 feljelentést szoktak tenni az illegális hulladéklerakások miatt. Az ilyen szabálysértések 90 százaléka Szeged közigazgatási határán belül történik – teszi hozzá a szakember, aki még kiemeli, hogy a feljelentések hatására egyre kevesebb a visszaeső, már kétszer is meggondolják, mielőtt közterületre dobják a hulladékukat. Búcsúzóul megnyugtat, hogy tudnak a villamossínek mellett hagyott tévékről is. Nem gyűjthetik be a veszélyes hulladékot, ezért egy másik cég viszi el a tévékészülékeket. Hamarosan intézkednek az ügyben.

Olvasóink írták

 • 17. lila 2009. december 06. 18:55
  „Pár nap alatt eltűnik minden szemét az utcáról. Hol itt a gond?”
 • 16. Kotyogó 2009. december 06. 17:11
  „ez így van rendben, mivel ebben az országban az egy főre jutó bunkók száma meghaladja a kettőt, nem kell ezen csodálkozni, irigy, másiknak ártó rosszindulatú bunkó nép a magyar, tisztelet a kivételnek”
 • 15. bratyesz 2009. december 06. 16:33
  „Kedves gróf!Igazad van "FÁTÓL AZ ERDŐT"NEM LÁTNI, NÉZNI-NÉZI DE NEM LÁTJA!!!!!!!”
 • 14. .suhym. 2009. december 06. 14:34
  „10. hozzászólás valoperes_zugugyved 2009.12.06. 13:39

  A fóbia súlyos betegség, nem ártana orvoshoz fordulnod.”
 • 13. szatyi 2009. december 06. 14:25
  „-valoperes...
  Elmúlt dél - vedd be a gyógyszered, mert megint félrebeszélsz!”
 • 12. Starbuck 2009. december 06. 14:23
  „A múltkor (hozzáteszem lomtalanításkor) levittünk egy régi tűzhelyet a ház elé, 5 perc múlva már hűlt helye volt. Nem tudom honnan kerültek elő olyan gyorsan a kisebbségiek, lehet megérezték a fémet :D”
 • 11. valoperes_zugugyved 2009. december 06. 13:41
  „az ujsagironak kellett volna elszállitnia ha már meglátta. és nem cikket irni rola. valamit tenni is lehetne a városért paparazzik.”
 • 10. valoperes_zugugyved 2009. december 06. 13:39
  „4,legprimitivebbek a mszp szavazok,szerencsére kihaloban vannak. 4 % .”
 • 9. valoperes_zugugyved 2009. december 06. 13:38
  „7,azt nem szoktak kidobni meg minek az neked?ugyse értesz a pchez.”
 • 8. .suhym. 2009. december 06. 13:19
  „Mi a javíthatatlan tv-t a Media Markt-ba adtuk be, pedig az újat nem ott vásároltuk.
  Nem tudom, van-e erre még lehetőség?”
 • 7. flexsnake 2009. december 06. 13:18
  „Akkor szóljatok ha kidobtak egy 64magos tesztprocesszort, ingyen elviszem :D”
 • 6. maci52 2009. december 06. 12:53
  „Móra utcában lakott-azóta lebontották-néhány kisebbségi,megunta a hűtőt,TV-t,díványt,zutty ki az utcára.
  Hős közterület felügyelőnő rá sem bagózott,nem mert.Bezzeg egy vödör építési törmeléket már le is fotózta,ki érti ezt?”
 • 5. achilleus 2009. december 06. 12:19
  „Nem tudom kinek a dolga lenne, de a Mars téri trolimegállóban, a buszpályaudvar mellett mintegy másfél hónapja hevernek a levágott faágak. Nagyon élvezetes látni, amint a csikkeket söprögetik (naponta 2-3x) a nagy halom rohadó ág mellett.”
 • 4. Logaritmus 2009. december 06. 11:59
  „Primitív balkáni emberekkel van tele az ország. Az utcán eldobni a csikket, rágyújtani a megállóban vagy liftben, kiabálni a másikkal, tolakodni, stb. természetes.”
 • 3. gróf 2009. december 06. 10:53
  „...Tv-k a közterület-felügyelettel szemben...a drága felügyelők egész nap nézik az ablakból...jaaaaa nincs rendszáma.”
 • 2. szatyi 2009. december 06. 09:30
  „...és nem is annyira a "város szélén" /nagykörút-József A. sarok/”
 • 1. gedeon 2009. december 06. 06:10
  „Hetek óta ott hevernek a tv-k, tudnak róla. Szép dolog. Hamarosan intézkednek. Talán még az idén???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat avattak, hordót gurítottak

Pusztaszer - 615 méteren felújították és megerősítették a pusztaszeri Kossuth utca útburkolatát. Tovább olvasom