Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Minden negyedik szegedi kap szociális támogatást

Csongrád megye - Költségvetési koncepciójukról döntenek a települési önkormányzatok. Megnéztük, mekkora terhet jelent a szociálisan rászorulók növekvő táborának segítése. 9 szociális támogatás biztosítására kötelezi a törvény az önkormányzatokat. Szegeden 6, Vásárhelyen 12 további támogatást lehet kérni.
Szeged tavaly 800 millió forintot költött szociális támogatásokra. Ehhez a központi büdzséből közel 1,4 milliárd forint érkezett. Ez az összesen 2,2 milliárd forint 12 ezer családnak jelentett segítséget. Az utóbbi szám becsült adat, mert egy család többféle juttatást, segélyt kaphat – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, a szegedi polgármesteri hivatal szociális, családvédelmi és egészségügyi irodájának vezetőjétől.

8-féle kötelező felnőttellátást ír elő a szociális törvény. Így például a rászoruló időskorúak járadékát az kaphatja, aki 62 éves, és nincs jövedelme, vagy rendkívül alacsony a járandósága: tavaly 52 ilyen helyzetű szegedinek segítettek. Az aktív korú munkanélküliek 55 év felett rendszeres szociális segélyben (havi 29 ezer 100 forint), 55 év alatt rendelkezésre állási támogatásban (28 ezer 500 forint) részesülhetnek – előbbit 204-en, utóbbit 810-en kapták. A lakásfenntartási támogatás 6000 forint. Az ápolási díjat (bruttó 28 ezer 500 vagy 37 ezer 050 forint) csak súlyos fogyatékosok gondozóinak adják. Kötelező szolgáltatás a köztemetés is, tavaly 112 embertársunk kapott így végtisztességet. A kötelező közgyógyellátás kedvezményt biztosító jog: gyógyszer vagy segédeszköz vásárlásához segítség.

Ugrásszerűen nőtt – a tavalyi 192-ről idén júniusig 613-ra – az ugyancsak kötelező adósságkezelési szolgáltatást igénylők száma. Nem csoda, hiszen nagy segítség: a rezsiadósság háromnegyedét a város fizeti ki az adósok helyett a közműszolgáltatóknak, de a hátralékosnak a többit törlesztenie kell, és nem halmozhat fel újabb tartozást. Ez a szolgáltatás tavaly Szegednek 30 millió forintba került.

4050 iskolás gyerekvédelmi kedvezménnyel kapott ingyenes tankönyvet Szegeden. Illusztráció: Schmidt Andrea
4050 iskolás gyerekvédelmi kedvezménnyel kapott ingyenes tankönyvet Szegeden.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A törvény gyerekellátást is kötelezővé tesz: Szegeden rendszeres gyerekvédelmi kedvezménnyel 4050 iskolásnak jár ingyenes tankönyv, miközben júliusban és novemberben 5800 forint rendkívüli segélyt is folyósítanak.

Makón 12-, Szentesen 29-féle támogatást adnak

Csongrádon 113 milliós keretből gazdálkodik az önkormányzat, összesen 26 jogcímen adnak segítséget az igénylőknek. Megtudtuk, a támogatásokban a város lakosságának harmada (körülbelül 5–6000 személy) érintett valamilyen formában. A makói keret 133,6 millió forint, és a városházán kapott tájékoztatás szerint 12 jogcímen – ezek közé tartozik a közcélú és közhasznú munka is – igényelhető. Idén július 31-éig 2100 ügyről tud az önkormányzat. Szentesen úgy tájékoztatták lapunkat, hogy az év első 9 hónapjában 243 milliót költöttek szociális támogatásokra – ebben szintén szerepel a foglalkoztatás is. Több mint 9500 szentesi, 29 jogcímen igényelt segítséget. Vásárhely kerete a legnagyobb, a megyei jogú városban 474 millió „szociális" forintból gazdálkodnak idén, 8–10 ezer személyt segítenek összesen 21-féle módon. Az összeg a rendelkezésre állási támogatást tartalmazza, a közcélú és közhasznú munkára fordított pénzt viszont nem.

Szabadon választott

A szociális, illetve a gyermekvédelmi törvény az önkormányzatokat kötelezi: 9-féle jogcímen biztosítsanak segítséget. Ezeket az állam eltérő – 100–75, esetenként nulla – arányban finanszírozza. Emellett a települések adhatnak további támogatásokat is. Például Szegeden átmeneti segély kérhető maximum háromszor egy évben, legfeljebb 28 ezer 500 forintig, tavaly 7168-an kaptak. Temetési segélyt 527-en vettek igénybe; ennek összege sávosan változik 12–45 ezer forint között. Ápolási díjat a 390 gondozónak folyósították. 85 ezer 500 forintig igényelhető méltányossági közgyógyellátás, ha az ilyen havi kiadás 7125 forintnál több – tavaly 1941-en kaptak. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülők szeptemberben is kapnak 5800 forintot. Közcélú munkában 750-en vettek részt, havonta 68 munkáltatónál – ez a városnak 32 millió forintjába került. Helyi sajátosság a panelrekonstrukciós program, a rászorulók évente maximum 114 ezer forintot kérhetnek.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. nempiskota74 2010. november 27. 16:37
  „a gazdaság kifehérítésével kellene kezdeni..aztán már minden menne a saját útján!”
 • 28. bambinaXX 2010. november 27. 15:46
  „11, notebook!
  Egyetértek veled - a központi adatbázis kapcsán pedig különösen, mert számomra elképesztő volt, hogy az APEH nem tudta megmondani, hogy a munkáltatóm fizeti e utánam amit kell - merthogy minden dolgozóét egyszerre utalták, nem egyénenként.. Nem is értem, ilyet hogy lehet!!?
  Továbbá már írtam, hogy sokan otthon vannak GYED-en és beadják a gyereket a bölcsibe-ami csak az aktívan dolgozóknak lenne fenntartva.. Nincs összekapcsolva a TB, MÁK, APEH rendszere.. szar az egész -
  nem csoda, hogy ennyi az ingyenélő!!
  1 dologban nem értek veled egyet: a GYED intézménye jó, 2 éves korig a család számára hasznos otthonlenni a babával(az első gyerekbetegségek miatt úgyis sokszor hiányozna anyuka a munkából. A GYES-t nem tartom fontosnak, 2 éves kor után már kell a gyerektársaság a piciknek.
  De azért jobb lenne a családi adózás és ha vki bír, hát maradhasson otthon a babájával(esetleg egy következőt várva), hivatalosan, TB-vel, de NEM segélyt: ADÓKEDVEZMÉNYT kapva!!
  Így visszaszorulna a "pézért szülök oszt´ jól elvagyok" tendencia...”
 • 27. gumikacsa111 2010. november 27. 14:41
  „Igazad van jozko, Hajrá Magyarok!”
 • 26. giy 2010. november 27. 13:43
  „Fehér ember vagyok, sose kerültem a munkát, van egy beteg gyerekem, hármat nevelek, minimális bevételünk van. Sose csaltunk, hazudtuk, loptunk, inkább meghúztuk magunkat. Amikor 100.- volt hónap végén a pénztárcánkban akkor se jutott eszünkbe, hogy menjünk segélyért. Attól büszkébbek vagyunk.”
 • 25. jozko 2010. november 27. 12:40
  „Próbálom a helyzetedbe "beleélni" magamat"
  A hatvanas évek elején születtél, a "puha" diktatúrában.
  Létbiztonságban, szociális biztonságban nőttél fel: semmi túlzás, mindenből egy kics-majdnem elég.

  Mire jöttek a gyerekek, beköszöntött a rendszerváltás.
  Eleinte még "puhábbnak" látszott, úgy tűnt, megmarad a szociális biztonság, de kinyíltak a lehetőségek!
  Egy kicsit a "zavarosban halászás" időszaka volt!

  Úgy 2010 körül az állam már megtanult pénzt beszedni-rá is kényszerült , mert "elfogyott" a saját vagyona és bekeményített.
  A munkáltatók is elkezdtek keményen üzleti alapon bánni a munkaerővel.
  Aki akkor felelőtlenül elkezdett bizonytalan vállalkozásba fogni, töbnyire bedőlt!

  Ha ebben az időszakban veszítetteg el az állásodat, még nem túl a negyvenen-akkor kellett volna rákapcsolni, más képzettségre, nyelvtudásra szert tenni-tudom, nem könnyű, végigcsináltam!
  Sokan a könnyebb utat választva hitelből finanszírozták meg a boldogulást, nem akarták vagy nem tudták visszafogni magukat!

  Most "vénségedre" kénytelen leszel a képzettségeden korrigálni, olyan idegen nyelvet tanulni, amire itthon is szükség van és méginkább lesz:
  Bízzál abban, hogy lesz itt pár év múlva konjunktúra és munkaerőhiány: de nem akárkinek!

  Az élet megtanított arra, hogy talpon maradj!
  Most tanulj még egy kicsit, hogy meg is élj!
  Képes vagy rá!
  Ezt várják tőled a gyerekeid is-és Te meg tudod csinálni!
  Jó egészséget és sok sikert kívánok!”
 • 24. gumikacsa111 2010. november 27. 10:31
  „23. jozko 2010.11.26. 22:19 Szó nincs arról, hogy mimden bajban lévő dögöljön meg!
  Annál is inkább ne, mert sok nagy bajban lévő méltósággal viseli a nyomorát, szerényen feléli a vésztartalékait is-de nem tolong kegyelemkenyérért!
  Sok ilyet ismerek!

  Erre a bekezdésre gondolva írtam .
  Amíg volt állásom nem volt semmi gond.Egyébként most sem állok sorba segélyért, eljárok dolgozni "feketén" ( favágás stb....) de engem az aggaszt, hogy normálisan megfizetett, állandó állást sajnos nem kapok. Mindenhol elutasítás a válasz a pályázataimra, ha egyáltalán behívnak állásinterjúra ott meg kiderül, hogy vagy túlképzett vagyok vagy idős (47 év ).
  Na erről ennyit , próbálkozunk tovább. A remény hal meg utoljára a mondás szerint.”
 • 23. jozko 2010. november 26. 22:19
  „17. gumikacsa:

  Köszönöm a reagálásodat!

  Ahhoz, hogy pontosan értsük egymást, légy szíves, írd meg, hogy a 8. hozzászólásom 2. részében megjelölt "segélyért tolakodó" , vagy "segélyért könyöklő" csoportba sorolod magadat?

  Szerintem pontosan érted, kikre gondoltam.
  Ebben a témában nem teszek különbséget cigány vagy más dologkerülő, de a segélyt tűzzel vassal "kikényszerítő" között!

  Esetleg légy szíves, olvasd el a többi- esetleg más topikokban is írt- hozzászólásaimat!
  Igyekszem világosan állást foglalni!
  Elvtelenül senkit nem tudok sajnálni, aki a maga tehetelensége, munkakerülési hajlama miatt lehetetlenült el!
  Segélyt, szolidaritási alapon csak a kezét-lábát vesztett, a családjával katasztrófa miatt egyedül maradt vagy a szó szerint nincstelenné vált családnak adnék-ott is mérlegelve, tett e valamit ebbe a szolidaritási alapba, amikor még tehetett volna!

  A világ életükben dolgkerülő, ingyenélő, gyereket csak szaporító, de az eltartásukért semmit nem vállaló csavargókat két lábbal rúgnám ki a támogatotak köréből.

  Ha közéjük tartozol-kibékíthetetlen ellenségek vagyunk!
  Ha nem-hát akkor ne vedd magadra!

  Ha becsületes munka, családnevelés mellett csúsztál le ennyire-nos akkor is valamit rosszul csináltál, rossz úton jártál, rossz csapatot választottál-de az ilyenen még lehet segíteni!
  Ezt nem politikai agitációnak szántam!

  Egyébként meg van "szerencsém" nagyon sok ellehetetlenült ember sorsát-és életútját!!-ismerni!
  Sokszor tudok segíteni, életvezetési tanácsot adni, vígasztalást nyújtani, akilábalás lehetőségét megmutatni!
  A legtöbb esetben falrahányt borsó...”
 • 22. DobóI 2010. november 26. 21:30
  „Ime Gyurcsótány Ferenc és bűnbandájának "Új Erős Magyarországának" eredménye!”
 • 21. hehe 2010. november 26. 20:42
  „JANUÁRTOL MEGSZÜNIK A KÖZMUNKA IS .”
 • 20. 620829 2010. november 26. 19:07
  „Éljen-etessük a sok ingyenélőt-legyen benzin abban a 600-as merciben és a x5-x6 terepjárókban-mert a végén még az aranynyakláncot kell eladni......és éljen a plázázás....NEVETSÉGES EZ A SZÁM!!!KIVIZSGÁLNI ÉS NEM INGYEN CSAK ÚGY ADOGATNI.+++”
 • 19. nyomdasz63 2010. november 26. 19:03
  „A Cserepes sorról 3! fő helyre megy a "segíly" + a cs.p. . Italra,játékgépbe,és a "Cápába"-/az uzsorásuk/.”
 • 18. szilléri 2010. november 26. 18:26
  „25 % nagyon sok !
  A Boldogasszony sgt. Béke ,,tanszék" előtt már 10-11 órakor tobzódnak az éthordós ,,rászorulók.

  Semmi szociológia, meg kell nézni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. gumikacsa111 2010. november 26. 17:08
  „8. jozko 2010.11.26. 10:57
  Köszönöm a hozzászólásod második bekezdésében szereplő emberek nevében a hozzáállásod.
  Sokan vagyunk valószinűleg aki elvesztette állását , de szeretne dolgozni és nem segélyekből élni!
  Foggal körömmel küzdünk azért, hogy befizethessük a közüzemi számlákat, és maradjon ennivalóra is valami.
  Jelen pillanatban is szociális munkás vagyok ( még három napig ) parkgondozóként keresek 25.000 Ft-ot,
  feleségem rokkantnyugdíjas ( daganatos betegségéből kezd felépülni ) 45.0000 Ft-os juttatással.
  Bárki könnyen összeadhatja mekkora vagyonból gazdálkodunk. Az összes tartalékunkat felemésztette az ingyenes orvosi ellátás. Két fiamnak ott kellett hagyni az egyetemet és elmentek dolgozni ( Budapestre ), legalább ők meglegyenek valahogy.Kérdem Én , harminc év munkaviszony után ( egyetlen egy napot nem voltam táppénzen ) miért van az , hogy nem kapok munkát és miért kell szégyenkeznem?????????????????????????”
 • 16. Léni 2010. november 26. 16:19
  „4. zoltánszabó! Mondod, hogy bezzeg a romák! Hidd el, hogy legalább annyian vannak a
  fehérbőrűek között is, akik , egészségesek, tudnának dolgozni, se sajnos nem bírják a
  kötöttséget!
  Azért laknak Szegeden albérletben a falusi házuk mellett, mert ott nem tudnák úgy
  fejni a segélyrendszert mint egy városban!
  A napi 6 órás közmunkába majdnem belerokkant /lóti-futi volt egy szoc. otthonban/!”
 • 15. igazságkereső 2010. november 26. 15:38
  „A szociális támogatást igénylők száma egészen biztos, hogy növekedni fog az elkövetkezendő időben.Ahogy és amilyen tempóban szüntetik meg a munkahelyeket,válnak munkanélkülivé az emberek,miközben minden közüzemi szolgáltatás ára emelkedik! Itt érdemes megfigyelni az intenzitási viszonyszámot,és nem kell azon csodálkozni,hogy egyre több a kifizetetlen számla.Ugyan miből kellene tudni kifizetni, amikor már munkanélküli ellátást sem kap az ember és koránál fogva (55-57 év közöttiek) már minden egyes állásjelentkezését elutasítják!Ha valaki meg tudná mondani -helyesebben írni-,hogy ilyen esetben mit lehet tenni,hogy az ember ne hülyüljön meg,mert ugyan akkor a bankok, szolgáltatók naponta zaklatják a nem fizetőket, de miből lehetne fizetni bármit is munkanélküliség és ellátásnélküliség esetén?”
 • 14. frakk 2010. november 26. 15:17
  „Tudok olyan segélyben részesülőt, aki évekre visszamenően kapja, immár ( kb 7 éve) a Huszár utcából. Rászorultságát vagyoni alapon nem ellenőrizték, mert akkor kiderülhetett volna , h nem is rászorult, csak jól átveri kis ismeretséggel fűszerezve a hivatalt. Minden szobában televízió, új nála az atya ég is, de kapja a segélyt. Életművészek mindig is voltak”
 • 13. FEFE 2010. november 26. 15:09
  „A temérdek kamu rokkant nyugdíjas már csak hab a tortára.”
 • 12. Titanilla 2010. november 26. 14:44
  „Valaki egy család /kisebbségi/ alapján kiszámolta, hogy egy hónapban 700 ezer ft-ot vettek fel különböző segélyek formájában. Úgy kivannak tanulva, ahol a szükséges létszámnál több van gyerekből, ott a "felesleges" gyerekeket a rokon, szomszéd örökbe fogadja, és ő is felveszi a különböző cimeken járó segélyeket. Nagyon értenek hozzá! Egyébként én úgy tudom Európábansehol nincs olyan szoc. ellátás mint nálunk. Rengeteg pénz megy el, és sajnos nem jó helyre.”
 • 11. notebook 2010. november 26. 14:17
  „Véleményem:
  1. mindenkinek minden jövedelmét azonnal át kellene világítani. A munka után járó bért+zsebre kapott pénzt+felvett segélyeket
  2. segélyt az kapjon, aki tesz is azért, hogy álláshoz jusson, de nem rajta múlik, hogy van-e állása
  3. segélyt az kapjon, akinek a jövedelme valóban a létminimum szintjét sem éri el
  4. gyes, gyed, gyet, stb. helyett munkahelyeket
  5. segélyt az kapjon, aki valóban bizonyítani tudja, hogy szüksége van rá(egy családból csak 1 fő)
  6. segélyt az kapjon, aki valódi rokkant, de mellette ne dolgozzon, mert azt csalásnak nevezik
  7. segélyt ne alanyi jogon hanem rászorultsági (jövedelmi) alapon kapjanak a valóban rászorulók
  8. minden kiosztott segélyt nyomon lehessen követni, ehhez központi adatbázis kell (személyiségi jogokkal meg ne jöjjenek elő)
  9. aki a segélyt választaná a munka helyett, attól megvonni
  10. minden rászorulót segíteni, de nem azokat, akiknek csak a szája jár”
 • 10. varadipal 2010. november 26. 13:57
  „Kádár idejében aki munkaképes létére 3 napig nem volt állásban, azt a rendőr közveszélyes munkakerülőként elvitte. Ebből csak a közveszélyes munkakerülés maradt meg, amiért még az állam fizet is. Hát nem jobb ez így?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt hoz az idegen nyelvű képzés

Szeged - Hogyan dinamizálja a gazdaságot a külföldi hallgatók idegen nyelvű képzésének bővítése? Tovább olvasom