Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Minden nő királynő a bálon

Szeged - Fényt, csillogást, vidámságot visz a téli szürkeségbe a báli szezon: vízkereszttől hamvazószerdáig tart a mulatságok sora. A szezon közeledtével minden nő a legjobb formáját akarja hozni: kicsit királynők lehetnek az estén. Sonkodi Rita maga varrja a báli ruhát, és saját magának a fodrásza, Ványai Éva pedig aranydíszes fekete estélyiben táncol idén.
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, a hagyományos báli szezon. Mulatnak a jótékonysági szervezetek, a gyógyszerészek, a vadászok, a jogászok, az egyetemisták – Szegeden a Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdi a sort január 17-én, szombaton. Bár már nem mindenütt követelmény a szmoking és a nagyestélyi, nincs nő, aki ne akarná a legjobb formáját hozni. A készülődés sokszor olyan, akár az esküvő előtt: fodrász, szolárium, kozmetikus, műkörmös, esetenként tánctanár, nehogy hasra essünk a parketten a vadonatúj, méregdrága cipőben. – Egyénileg változik, mennyi idő alatt tanul meg valaki nézhető színvonalon táncolni, de két-három figurát az is elsajátíthat néhány nap alatt, akinek nem annyira harmonikus a mozgása – biztatta Pálinkó Lujza versenytáncos és tánctanár azokat, akik nem csak enni és beszélgetni szeretnének a bálon. Azt azonban nem tapasztalta, hogy a báli szezonban többen iratkoznának be táncolni – ahogy a Szombat esti láz után sem álltak sorba a tanítványok.

Nem érinti a kérdés Sonkodi Rita festőművészt, aki remekül táncol. Az izgatott készülődés azonban nála sem marad el, bár ő nem a pénztárcáját könnyíti, inkább a fantáziáját használja. – Egy nő életében ünnep a bál. Minden nő készül rá, mert egy kicsit királynőnek érezheti magát – vallja, de nem járja a butikokat estélyi után kutatva. – Soha nem költöttem estélyire. Kitalálom, mihez van hangulatom, megveszem az anyagot, kiszabom, és megvarrom a ruhát egy délután alatt – mesélte: előfordult, hogy a bál napján készült el az egyedi ruhakölteménnyel, amely biztos, hogy nem köszön vissza másik hölgyvendégen.

A Lions klub és az egyetem közös bálja évről évre a szegedi társasági élet kiemelkedő eseménye. Fotó: Frank Yvette
A Lions klub és az egyetem közös bálja évről évre a szegedi társasági élet kiemelkedő eseménye.
Fotó: Frank Yvette

– Most a borvörösön gondolkodom – osztotta meg velünk a festőművész, aki önmaga sminkese és fodrásza is egyben. – Elkészülök tíz perc alatt a bál előtt, előfordul, hogy gyorsabb vagyok, mint a férjem – írta le a szokásos ünnepi készülődést. Egyébként is úgy véli, nem a ruha, hanem a mulatság, a társaság, a jó hangulat a lényeg.

Sándor Klára nem jár bálba

Munkájából kifolyólag sok báli meghívót kap, ám ezeket ritkán fogadja el az SZDSZ-es országgyűlési képviselő és egyetemi tanár: nem rajong ugyanis a bálokért. – Van, aki szereti, semmi baj ezzel, de én nem, és az ember őrizze meg önmagát. A választókkal inkább fogadóórán, a barátaimmal pedig szűk körben sokkal szívesebben találkozom. Úgy véli, az egyik legrangosabbnak tartott magyar esemény, az Operabál már régen nem az elit találkahelye: inkább médiacelebek vonulnak fel.

Ványai Éva, a Szegedi Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke még nem jegyezte fel a naptárába a báli időpontokat – a válság miatt szerényebb szezonra számít. A fényes társasági eseményeken a tánc varázsolja el leginkább a bizottsági elnököt, legyen szó hagyományos keringőről vagy rock' n' rollról – persze az sem utolsó szempont, hogy jót beszélgethet a hozzá hasonlóan elfoglalt barátokkal, családtagokkal és ismerősökkel. Ő sem tölt órákat fodrásznál, kozmetikusnál a jeles esték előtt, de a báli öltözéket már összeállította gondolatban: az újonnan beszerzett, testhezálló, combig felvágott, aranydíszes, fekete bársonyruhához aranyszínű cipő és táska dukál.

Jól választott – az arany, az ezüst továbbra is tartja magát a báli divatban, tudtuk meg Tóth Csabáné Csillától, a Szegedi Divatiskola vezetőjétől. A báli szezon „slágertextiljei" a bársony, a selyem, a brokát és a taft. A mottó a nemes elegancia, ami a színekben is visszatükröződik – újdonság a mély lila, bordó, mély padlizsán. Nem csak a dekoráció lesz tehát fényűző. – Nem vásárolok minden évben új estélyit, de mindig újítok valamit: ha nem ruhát, hát egy új stólát, bolerót, táskát, és a régi ruhákkal variálom. Két felnőtt lányom van, velük is csereberéljük a kiegészítőket – árulta el Ványai Éva: és egész évben figyel, sokszor szezonon kívül szerez be egy-egy szép darabot.


Operabál: Franco Nero és csokoládéhenger

Február 21-én tartják Budapesten az Operabált, ahol idén Franco Nero társaságát élvezhetik a résztvevők – a fényűzés mellett. A világsztár több magyar alkotásban is szerepelt, így a Honfoglalás című filmben Árpád vezért alakította. A gasztronómiai kínálat is parádés lesz: libamájtorta meggybalzsammal, vadkapor ecettel marinált füstölt pisztráng, mézes, chilis mustár coulis-val és vadcseresznyeteában pácolt kacsamell birs rakottassal gyömbértükrön, hogy csak párat említsünk. A desszert pedig fehér csokoládé mousse csokoládéhengerben, sültcsokoládé-ágyon lesz (képünkön).

Megyei bálok

Szeged, január 17.: a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub jótékonysági bálja (IH Rendezvényközpont),
január 30.: jogászbál (Tisza Szálló),
Február 7.: az Első Szegedi Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem közös jótékonysági bálja (JATIK), VI. országos Diana vadász bál (Tisza Szálló), a természetjárók bakancsos bálja (Üvegvár étterem),
február 13.: a Tisza Konzervatív Kör bálja (Tisza Szálló),
február 14.: SZTE Gazdaságtudományi Kar bálja, A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bálja (a kamara székháza), Rotary Club Szeged Tisza Egyesület bálja (Tisza Szálló),
február 20.: SZTE bölcsészbál (Tisza Szálló),
február 21.: a mérnöki kamara bálja (JATIK),
február 27.: nyugdíjasbál (IH),
február 28.: gyógyszerészbál,
március 7.: megyei agrárbál (Tisza Szálló)

Hódmezővásárhely
, február 17.: a Németh László Gimnázium diákbálja (Fekete Sas Szálló)

Makó
, február 27.: hagymabál (Hagymaház)

Csongrád
, január 31.: Kék fény rendőrbál,
február 7.: katolikus bál,
február 14.: a csongrádi ápolási otthon jótékonysági bálja (művelődési központ)

Olvasóink írták

 • 4. allegro 2009. január 17. 11:12
  „Kedves Piki!

  Köszönöm! : )
  allegro”
 • 3. Piki 2009. január 16. 09:27
  „allegro!
  Jó volt olvasni téged! :)”
 • 2. allegro 2009. január 15. 20:37
  „Én is éreztem már magam királynőnek nem egyszer. Ám kicsit megalázó, ha egyetlen királyfi sem hajlandó táncba vinni a királylányt. Ha az egyedül bálba merészkedő hamupipőke számára a város legcsodásabb drága bálján nincs egy körtánc vagy bármi amivel az árválkodó királylányokról is gondoskodnának. A régi nemesi időkben erre figyelemmel voltak a szervezők, hogy ne fordulhasson elő a petrezselymet áruló hölgyek mellett a "majomsziget". Az igazi bálkirálynő még ezen is képes felülemelkedni...de csak miután könnyeket csorgatott. Micsoda megmentő a kevésbé (?) emelkedett helyeken még dívó körtánc ilyenkor!
  A hölgy pedig, aki valódi ok nélkül rohan haza és nem szeret táncolni - pedig még be is fizették, oda is vitték - az nem is királynő, lelkében soha nem is volt az.”
 • 1. achilleus 2009. január 15. 16:22
  „Na Mugri, ehhez mit szólsz?
  ... libamájtorta meggybalzsammal, vadkapor ecettel marinált füstölt pisztráng, mézes, chilis mustár coulis-val és vadcseresznyeteában pácolt kacsamell birs rakottassal gyömbértükrön, hogy csak párat említsünk. A desszert pedig fehér csokoládé mousse csokoládéhengerben, sültcsokoládé-ágyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentés Mars tér-ügyben

Szeged - Ismeretlen tettes ellen az ORFK-n tett feljelentés egy magánszemély a Mars téri pavilonjaik… Tovább olvasom