Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Minden századik lombikbébi Magyarországon születik

A Szegedi Tudományegyetem a múlt héten szenátorává fogadta Kaáli Géza professzort. Az Amerikában élő neves professzorral, akinek köszönhetően Magyarországon is beindult a lombikbébi- program, többek között arról is beszélgettünk: egyetértene-e azzal az új javaslattal, hogy egyedülálló nők is vállalhassanak ezzel a módszerrel gyermeket.
Kaáli Gézát a Szegedi Tudományegyetem szenátorrá fogadta. Fotó: Gyenes Kálmán
A Szegedi Tudományegyetem Senator Honoris Causa címet adományozott Kaáli Géza professzornak. Az egyetem által adható egyik legmagasabb elismerés átadásakor nemcsak a magyar, hanem az amerikai himnusz is felcsendült, a világhírű szakember 38 évnyi távollét ellenére is tökéletes magyarsággal elmondott beszédében felemelőnek és meghatónak nevezte, hogy hazája és örökbefogadó hazája nemzeti indulóját egymás után hallhatta.

– Magyarországon nőttem fel, 24 éves koromig itt laktam, így életem egyik meghatározó korszaka ehhez az országhoz kötődik. Az Amerikai Egyesült államokban építettem viszont fel a karrieremet, ott nősültem meg, ott születtek a gyerekeim, tehát lényegesen több felnőttkori emlékem köt oda – magyarázta kettős hazafiságát Kaáli professzor.

Hozzátette: az elmúlt két évtizedben nagy kapcsolatrendszert tudott kiépíteni Magyarországon, ennek köszönhetően tudta létrehozni a Kaáli Intézeteket. Így ma már naponta 2-3 órát magyar ügyekkel tölt – igaz, még mindig javarészt külföldön. A karácsonyt azonban hosszú idő után először családjával együtt idén Magyarországon: – Ez lesz talán életünkben a második ilyen alkalom – mesélte.
Megérti azokat a frissen diplomázott szakembereket, akik külföldön próbálnak szerencsét, ő maga is rendszeresen támogatja anyagilag a magyar fiatalok külföldi tanulmányait. Azzal azonban nem ért egyet, hogy Magyarországon nem érdemes maradni. – Nincs jó helyzetben a magyar egészségügy, ez tény. De ahhoz képest, hogy mennyi pénzt tesznek bele, meglepően jó. Nem akarok hazabeszélni, de például ma már teljesen mindegy, hogy egy meddő pár Szegeden, Bécsben vagy New Yorkban megy el lombikbébi-kezelésre, mindegyik városban ugyanarra az eredményre számíthat. És meggyőződésem, hogy az állami intézmények is a lehetőségekhez képest a legjobbat próbálják kihozni egyébként meglehetősen sanyarú helyzetükből.
Kaáli Géza mindezekhez még hozzátette: külföldön élve úgy látja, a pályakezdés mindenhol nehéz, nem csak Magyarországon. – Az összes nehézség ellenére viszont szívesen cserélnék bármelyikükkel – mondta mosolyogva.
A professzor nevével fémjelzett program igazi sikertörténet Magyarországon: a világon élő egymillió lombikbébi több mint egy százaléka itt született. A meddő párok helyzetét azonban tovább könnyítené egy törvénymódosító indítvány, mely szerint már egyedülálló nők is vállalkozhatnának a mesterséges beültetésre. Kaáli Géza támogatná a javaslatot. – Hogy a szülő egyedül él vagy nem, társadalmi probléma – vélekedett. – Csupán az a fontos, hogy a születendő gyermek felnevelésének körülményei megfelelők legyenek. Ha ezt biztosítani tudják, szerintem vállalhasson bárki gyereket, aki akar. Hiszen ne felejtsük el: ebben a demográfiai helyzetben minden egyes gyermekre szükség van.

Névjegy
Kaáli Géza 1943 január 19-én született Gyulán. Szegeden avatták orvos doktorrá 1968-ban, majd friss diplomával a kezében kivándorolt az Egyesült Államokba. 1985 óta a New York-i Albert Einstein College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozik. Nevéhez tizenegy amerikai, gyógyítást elősegítő szabadalom, és több mint százötven tudományos közlemény fűződik. 1991 óta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. 1999-ben a Magyar Köztársaság elnöki elismerésében részesült a magyarországi lombikbébi program beindítása és országos hálózattá fejlesztése miatt. 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át a gyermektelen magyar házaspárok szolgálatáért és a magyar demográfiai helyzet javítása érdekében tett sokoldalú erőfeszítéseiért. A szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika különösen sokat köszönhet Kaáli professzor támogatásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom