Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Minden tizedik kutya szívférges Szegeden

Minden tizedik kutya szívférges Szegeden
Csongrád megye - Szegeden a kutyák 10 százaléka szívférges, de a fertőzöttebb területeken akár minden harmadik kedvenc is megkaphatta már a szúnyogok által terjesztett parazitát. Csak a szúnyogok elleni védekezés nyújthat biztonságot - illetve a rendszeres szűrés.
Mi is kaphatunk férget a szúnyogcsípéstől

Kutyától nem lehet elkapni a szívférgességet, a szúnyogok azonban az embereket is megfertőzhetik. A mi szervezetünkben nem tud 30 centiméteresre fejlődni, a 2-3 centis paraziták azonban a tüdő szöveti állományában betokozódhatnak. Ez a csomó egy röntgen alkalmával első ránézésre akár daganatnak is tűnhet. A bőrféreg azonban, amelyet szintén szúnyog terjeszt, már komolyabb gondot is okozhat: emberekben szemüregbe, agyvelőbe is eljuthat, ráadásul ez az élősködő ki is tud fejlődni teljes, 15-20 centiméteres méretűre az emberi szervezetben is.
– Az ország másik részéből, menhelyről fogadtuk örökbe Gömbit. Mivel tudtam, hogy a szívférgesség ma már komoly veszélyt jelent a kutyákra, ezért természetesen elvittem szűrővizsgálatra. Ott derült ki, hogy nagy a baj – mesélte egy évvel ezelőtt kezdődött kálváriáját Bartos Bea.

Kutyájában az ultrahanggal is jól látható szívférgek voltak. Sürgősségi műtétre volt szüksége, ám akkor erre hazánkban még nem volt lehetőség.

Több százezerbe került a műtét

A szegedi nőben fel sem merült, hogy nem tesz meg mindent befogadott kutyájáért, így autóba ültek, és meg sem álltak Olaszországig – ott műtötték meg Gömbit. Ez volt akkor az egyetlen lehetőség, hogy az állat túlélje a fertőzést. Kiszedték szívéből a férgeket, itthon pedig még hosszú ideig gyógyszeres kezelést kapott.

Bartos Beának több százezer forintjába került néhány szúnyogcsípés – ennyi kell ugyanis csupán, hogy a kutyák szívférgessé váljanak. Az egykor csak a mediterrán vidékeken létező fertőzés ma már hazánkban is komoly veszélyt jelent.

– Egy év alatt közel ezer szűrést végeztünk el, a kutyák tíz százaléka pedig már most is fertőzött Szegeden – mondta el Rengei Antal állatorvos. – Vannak különösen veszélyeztetett területek is: Szentmihályon, Hattyason és Gyálán minimum 30 százalékos ez az arány.

2010-ben légzési problémával hoztak be egy boxert a rendelőmbe – emlékezett vissza Dobos Ádám szentesi állatorvos, címzetes egyetemi docens az első esetre. – Leharapta a jobb mutatóujjam végét, majd összeesett, és meghalt. Az állatorvosi egyetemre küldtük boncolásra. Hivatalosan is kimutatták a szívférgességet – tette hozzá. Kovács István hódmezővásárhelyi állatorvos tapasztalata szerint 10-ből 3 kutya szívférges. – A praxisomban jelenleg 8-10 ilyen kutyát kezelek – mondta kérdésünkre.
 
Minden tizedik kutya szívférges Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
A szívférgesség szúnyogcsípéssel terjed. A microfilariák (bébiférgek) – amelyeket a kifejlett egyedek ürítenek a gazdaállat vérpályájába – akár három évig is élnek és fertőzhetnek. Egy újabb vérszíváskor kerülnek egy másik szúnyogba, amelyben kétszer vedlenek két-három hét alatt, és később ezeket oltja be a következő „áldozatába". A felnőtt féreg 7-8 évig is elél, és akár 30 centiméteresre is megnőhet.

Rizikós a kezelése

– A kutyák tüdőartériájában élő férgek roncsolják az érfalat, ami magasabb tüdőbeli artériás nyomást eredményez. Ha túl sok féreg van a tüdőerekben, akkor benyomulnak a szív jobb üregébe is, és itt is roncsolják a szívbelhártyát. Mindennek következtében előbb-utóbb szívelégtelenséget okoznak, annak minden következményével – mondta el Rengei Antal.

Ha már kifejlődtek a férgek, a betegség kezelése nagyon rizikós. Bár ma már Magyarországon is elérhető az eljárás, rendkívül veszélyes: a kutyák 20 százaléka nem éli túl. – Az egyik módszer, hogy gyógyszeres kezeléssel elöljük a férgeket. A döglött férgek azonban tüdőembóliát okoznak. A rossz általános állapotban lévő, már tüneteket mutató kutyák ereiből viszont a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt 1 hónappal szívkatéterrel el kell távolítani a lehető legtöbb kifejlett férget, hogy a tüdőembólia mértéke még túlélhető legyen.

Kezdeti stádiumban jól gyógyítható

– Nem is értem azokat a gazdákat, akik nem szűretik szívférgességre a kutyákat. Hiszen kezdeti stádiumban, amikor még nincs tünete a betegségnek, jól kezelhető – mondta Igaz Edina, akinek kutyájáról egy rutinszűrés után derült ki, hogy fertőzött. – Hét hónapos féregölő és antibiotikumos kezelés után áprilisban negatív lett a teszt, vagyis Manó meggyógyult.

Edina kutyájára folyamatosan csöpögteti azt a szert, ami a szúnyoglárvákat irtja, és védi az állatot a szúnyogcsípéstől is – ezzel a két módszerrel megakadályozható a fertőzés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc százalékos béremelés jár a kormánytisztviselőknek

Akár 100 ezer forint különbség is lehet két kormánytisztviselő bére között ugyanabban a munkakörben. Tovább olvasom