Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Minden zápor jégesőként indul

Hogy hol hullik majd a záporeső, azt a napsütés erőssége és a szél is befolyásolja. Mától szombatig csökken az esély a zivatarokra, vasárnapról újra nő.
A baranyai Kátolyban házakat öntött el a víz. Dunakeszin kisteherautó szorult egy aluljáróba, mert azt két méter magasan esővíz árasztotta el. Szegeden kedden délután a Kiss Ferenc utcában néhol bokáig ért – annyi eső esett. Ugyanebben az időpontban a Szabadkai úton épp csak beszínezte a járdát. Hódmezővásárhelyen aznap jégeső hullott, akárcsak Óbudán és Újpesten. Pedig Medárd csak pénteken jön.

– Záporos időszakban akár száz méteren belül is 50 milliméter lehet az eltérés a csapadék mennyiségében – tudtuk meg a szegedi meteorológiai szolgálattól. Szegeden az elmúlt napokban nem volt ekkora különbség, az Ady téren hétfőn és kedden összesen 9,4 milliméter, a város külterületén 12,2 milliméter csapadék hullott.

A zivatarokat az okozza, hogy délkelet felől meleg, nedves levegő áramlik folyamatosan a Kárpát-medencébe, 3-4 ezer méter fölött viszont hideg a levegő. A meleg fölszáll, a levegő lehűl, a nedvesség kicsapódik.

Mivel a nap nem egyenletesen melegíti a földfelszínt, a levegő oszlopszerűen emelkedik föl, zivatarfelhő lesz belőle, amely kis területre zúdítja rá tartalmát. Ez mégsem azt jelenti, hogy ahol a legerősebben süt a nap, ott esik majd a legintenzívebben, mert a szél elfújhatja a felhőket.
Ha erős a „föláramlás", akár 14 kilométer magasra is fölrepülhet a nedves levegő, ilyenkor komoly esélye van a jégeső kialakulásának.

Vasárnap újra kezdi

Az előrejelzés szerint a következő napokban marad a fülledt meleg. Mától szombatig csökken az esély a zivatarokra, vasárnaptól viszont újra nő.

Egyébként minden záporeső jég formájában indul el, de legtöbbször a jégdarabok elolvadnak, mielőtt földet érnek. Egy közepes intenzitású zivatarban azonban szinte mindig hullik jég, de nem mindenhol.

Június elején, Medárd idején minden évben gyakori az eső, tavaly ilyenkor azt írtuk: mintha november végén járnánk. 2005-ben és 2004-ben pedig ezt: egész héten esni fog.

Mivel a szomszédos városok csapadék adatai még nem állnak a megyei meteorológiai szolgálat rendelkezésére, az ott élők tapasztalataira hagyatkoztunk. Makón tegnap nyárias idő, szélcsend volt, de hétfőn és kedden este esett az eső. Szentesen fülledt meleg volt, megfigyelőnk szerint azonban esténként menetrendszerűen beborul, dörög az ég, esik az eső.

E cikk megírásának ideje alatt Szegeden a hőmérő előbb 27, majd 22, végül 25 fokot mutatott. A sajtóház déli oldalán nagy cseppekben hullott néhány percig az eső, a nyugatin csak csöpögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégenként sorompó kerül a szegedi rakpartra

A tervezők végérvényesen, a városvezetés azonban csak hétvégenként zárná le a szegedi alsó… Tovább olvasom