Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Mindenki az asztalos piacozókat pártolja

Szeged - Azóta is folyamatos a vita a szegedi Mars térről, amióta lapunk megírta, mégsem ott épül rendezvénycsarnok. Országos fórumokon kap nyilvánosságot, hogy a piactér átalakítása az őstermelők-kiskereskedők érdekeit sérti, és hogy az önkormányzat összejátszik „kedvenc" befektetőjével.
A szegedi Mars tér mai funkciói szerint három részre osztható: a terület 60 százaléka piac, 8000 négyzetméteren van a buszpályaudvar és nagyjából ugyanekkora területen az önkormányzati tulajdonú, úgynevezett U pavilon, amely kiállítások és egyéb rendezvények helyszíne.Ismét megpróbáltuk megismerni az álláspontokat, és kiderült: mindenki ugyanazt akarja.

Mit akar az önkormányzat? – kérdeztük Botka László polgármestertől, aki leszögezte: a tér fő funkcióját nem akarják megváltoztatni, ez továbbra is a piac marad, területének tulajdonosa pedig az önkormányzat. De a bódéváros fenntarthatatlan. A városvezetés tiszta, kényelmes, esztétikus piacot akar. A fejlesztési törekvésekkel – felmérések szerint – a lakosság 85 százaléka egyetért. A fejlesztés egyik fontos részletével éppen csütörtöki lapszámunkból ismerkedhettek meg a szegediek: uniós támogatással fedett nagycsarnok épül, amelyhez fákkal és padokkal „bútorozott", a polgármester szerint éppen a térnek a tér jellegét végre érvényesítő, széles sétálóutca vezet, mintegy folytatásaképpen a felújítandó belvárosi Kölcsey és Gutenberg utcának.

A nagycsarnok látványterve – belül jól látszik az „asztalos árusok
A nagycsarnok látványterve – belül jól látszik az „asztalos árusok", kétoldalt pedig a húsárudák helye.

Minimálisra csökken az őstermelők árusítási lehetősége – veti fel kételyeit a tervvel kapcsolatban a városházi ellenzék. A mai közgyűlésre interpellációt nyújtott be a témában Kohári Nándor fideszes képviselő. A frakcióvezetőt, Hüvös Lászlót kérdeztük, miért nem hisz az ellenzék abban a tervben, mely szerint az új nagycsarnokban továbbra is az úgynevezett asztalos piacosok árulnak. – Abban hiszek, hogy az építés költségeit érvényesíteni fogják a bérleti díjakban, ezzel a Mars téri piac elveszíti eddigi előnyét, az olcsóságát. Nem azt ellenezzük tehát, hogy az őstermelők, kiskereskedők jobb körülmények között dolgozhassanak, végképp nem azt, hogy a Mars tér megszépüljön. Hanem azt, hogy a megemelt bérleti díjak ellehetetlenítsék ezt a kereskedelmi formát. A mi fő szempontjaink: a Mars tér tér- funkciójának megtartása, illetve az, hogy az ős- és kistermelők elérhető áron értékesíthessenek. Ha ez valósul meg, támogatjuk a fejlesztést, de intő jel számunkra, hogy az előzetes tervrajzon a szabadtéri, azaz a legolcsóbb piac összezsugorodását látjuk.

A frakcióvezető által említett „tervrajz" is a viták kereszttüzében van. Ez egy nyilvános (a város honlapján elérhető) mérnöki munka, ami a tér szabályozási tervének módosításához készült. Ami „gyanús" benne az ellenzéknek: a jelenlegi U pavilon helyén „nem tisztázott funkciójú épületeket" látnak a gyanakvók. Még senki sem tudja pontosan, mi épül itt, mert a közgyűlés legkorábban jövő tavasszal tárgyalja az új rendezési tervet. – Nem pártoljuk, hogy a 70-es évek színvonalán megtartható rendezvények legyenek itt továbbra is, ezért eladnánk az U pavilon helyét, annak, aki a legtöbbet adja érte, és a terület teljes beépítését vállalja. Nem titok, hogy azt pártolnánk, a befektető irodaházat, szállodát húzzon itt föl és legföljebb olyan kereskedelmi egységet, amelynek működése nem sérti a piacozók érdekeit – mondta Botka László. Nyilvános pályázaton hirdetik meg, a fönt említett rendezési terv közgyűlési elfogadása után, vagyis legkorábban késő tavasszal.

Így néz ki ma a Mars téri buszpályaudvar. Akár irodaház és szálloda is épülhet a helyére. Fotó: Miskoczi Róbert
Így néz ki ma a Mars téri buszpályaudvar. Akár irodaház és szálloda is épülhet a helyére.
Fotó: Miskoczi Róbert

A „kedvenc"

Országos lapokban és internetes portálokon is megjelent már, hogy a jelenlegi városvezetés „favorizálja" a Szeviép-csoportot. Mint többször megírtuk, a Szeviép-csoport egyik cége nem az önkormányzattal, hanem a Tisza Volánnal kötött üzletet: szerződésük szerint a beruházási cég a Móravárosi körúton megépíti az új buszportot, amiért a Tisza Volán két ingatlannal fizet, az egyik a Mars téri jelenlegi buszpályaudvar 7800 négyzetméternyi területe. Ahhoz, hogy az új tulajdonos itt bármit építhessen, a rendezési tervben módosítani kell a terület eddigi „közlekedési zóna" funkcióját. Ha megszavazza a közgyűlés a „vegyes" funkciót, akkor lehet építési engedélyt kapni – mondjuk irodaházra, szállodára, kiskereskedelmi objektumra.

A korábban ide „álmodott" rendezvénycsarnok ötletét az építészszakma „fúrta meg", a befektető az ő érveik hatására állt el eredeti tervétől. – Az elmúlt 6 évben több száz városi beruházási pályázat volt, a Szeviép eddig egyetlenegyet sem nyert el. Egyszerűen nem értem, miért mondják a „kedvencünknek" – válaszolta a vádra Botka László polgármester.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. delvers 2009. január 21. 17:14
  „Érdekesség:
  Egyesületünk véleményezésre megkapta a főépítész asszonytól a Tervdokumentációt:
  A mellékelt térkép és a cikkben említett térkép ugyanannak tűnik!”
 • 25. delvers 2008. december 16. 10:24
  „http://www.delilap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16733&mosmsg=Your%20comment%20has%20been%20saved%20successfully.&Itemid=1

  olvassátok el! Le van írva, hogy mi is történt eddig!”
 • 24. spiler 2008. december 15. 10:55
  „CSURKÁNAK IGAZALETT.........ELTÜNIKA MAGYAR EMBER UTÁN A MAGYAR ÁRÚ...IS”
 • 23. janoó 2008. december 15. 10:36
  „Botka hitelességéhez:

  Szeged, Megyei Jogú Város Önkormányzata 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése Szennyvízátemelők építése, Tiszai keresztezések és Sodorvonali bevezetések építése
  2005. máj. 4. - 2006. nov. 4.
  17.859.800,- EUR (nettó)
  SZEVIÉP-ALTERRA Konzorcium

  Forrás:http://www.szeviep.hu/index.php?section=modules/referenciak/referenciak.php&page_number=1&type=finished”
 • 22. spiler 2008. december 14. 17:32
  „piac lényege az alkudozás is-termelőtől vétel/kevesebben teszikrá a haszonra a kezüket/-üzletházak esetán az árak EMELKEDNEK-KORRUPCIÓ lengi körül.........NINCS ÉRTELME A JÓT MEGSZÜNTETNI”
 • 21. mag 2008. december 14. 05:32
  „PISZTRUI ÉS KUTYÁI OT KÉNE KÖRBE NÉZNI AZ ADO HIVATALNAK . JA AZ MÁR ZSEBE 10 ÉVE”
 • 20. mag 2008. december 14. 05:26
  „Botka ur menyit fog kapni tudgya zsebbe? MINT .PL GYOGYSZERTÁRAK NÁL .TUGYA MIT MONDOK”
 • 19. delvers 2008. december 13. 15:28
  „N.P. az utolsó felvetésed vitaindító! Sok benne az igazság, de most itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a Mars téri piac szeged lakosságának éléskamrája, ahol a magyar gazdák termékeihez lehetett hozzájutni! Ha akarja, vigye el a város egy másik frekventált helyre a piacot: pl. az új buszpályaudvarhoz, de ne áltasson és hülyítsen kereskedőket, termelőket stb.. és ne szűkítse meg a magyar mezőgazdasági termékek eladását.”
 • 18. JungHeinrich 2008. december 13. 14:47
  „...sztem nem tartotta fent ,csak hagyta hogy idáig fajuljon a dolog az előnyeit pedig maximálisan kihasználta. Hagyta,hogy bódévárossá fejlődjön beszedte az adókat azonban a jogi oldala nem 100%osan tiszta, de hát ezen nincs mit csodálkozni magyarországon mindenütt ez a helyzet.Azonban ha már csarnokot tervezünk miért nem tudunk előrenézni a 21.századba?A jövőnek építeni akkorát és funkcióját tekintve többet mint a jelenlegi helyzet kíván.A valódi őstermelőnek pedig igenis ingyen asztalt biztosítani...”
 • 17. N.P. 2008. december 13. 14:43
  „delvers

  "Az a zöldséges is csak magyar termelőtől vásárol almát és répát, nem a spanyoloktól, mint a nagyáruházak!" Csakhogy ez klasszikus kereskedelmi tevékenység. A pék is magyar búzából süt kenyeret, még sem kap adómentességet és ingyen helyet. A zöldségesek kínálatának a jó része egyébként külföldi. (szőlő, paradicsom, narancs stb.)”
 • 16. delvers 2008. december 13. 14:40
  „Jah, és miért is baj, ha a zöldségpiacon zöldséges árul? Nem értem!”
 • 15. delvers 2008. december 13. 14:37
  „madártej is ugy látszik, nem tud más farbával előjönni, csak amit folyamatosan szajkóz! Az a zöldséges is csak magyar termelőtől vásárol almát és répát, nem a spanyoloktól, mint a nagyáruházak!
  A mézesek pl. saját mézüket árulják, nem az argentint, vagy kínait. Piaci napokon pedig igen is, sok az őstermelő, ezt saját tapasztalatból mondom! Nyáron, reggelenként így is csatát vívnak, hogy bejuthassanak! Azt látni kellene!”
 • 14. N.P. 2008. december 13. 14:35
  „torjozs

  Azért álljon meg a menet. A drága "őstermelőknek" akik egyébként egy fillér adót sem fizetnek, nehogy már az én adómból adjanak ingyenes helyet. Egyébként pedig a Mars tériek úgy őstermelők amikor én gyémántcsiszoló.”
 • 13. torjozs 2008. december 13. 14:28
  „JungHeinrich!
  Ha indulatosnak tűnt a megjegyzésem, akkor elnézést, de! Mint Joy hozzászólásán is látszik, ő még ennél is rosszabban áll a dologhoz! Fogalma sincs arról, hogy miről beszél és ír! Ilyenkor az ember eldobja az agyát, mert most tulajdonképpen mit is véd? Etiop bódávárost maga város tartotta fenn, az onnan befolyt díjakból, ha folyamatosan karban tartotta volna a piacteret, akkor nem az alakult volna ki, ami!
  De jelenleg már nem ez a fontos, hanem az, hogy miért szűnik meg a szabadtéri árusítás? Miért szorul ki az őstermelő! A megye több önkormányzata a valódi őstermelőnek ingyen asztalt biztosít! Itt??”
 • 12. elméletileg 2008. december 13. 14:13
  „azzal egyetértek, hogy a mostani piac helyén egy normális, 21.századi épület épüljön, azt viszont már egyáltalán nem értem, hogy lehet enyhén szólva ótvar ronda épületet tervezni.
  Az eddig megépült 2 kisebb se néz ki valami jól, de ez a 19. századi, fűrésztetős épület meg egyenesen borzasztó. Logaritmusnak igaza van. pesten van jónéhány régi vásárcsarnok, de vannak újak is (pl.: Fehérvári úti: http://www.origo.hu/itthon/20030930megnyilt.html aki teljesen korrekt és jól néz ki.”
 • 11. belabacsi 2008. december 13. 12:53
  „lukka ,viszko van a dugonics téren sétálj el oda . nincs messze . :P”
 • 10. Luckatosh 2008. december 13. 11:27
  „Le kene dozerolni az egesz marxteret es bedhinteni soval! Esetleg felhuzni oda 1 olcso tescot!”
 • 9. Logaritmus 2008. december 13. 11:24
  „Bódéváros = ukrán szeméttelep.
  "Őstermelők" 80%-a: viszonteladó.

  Budapesten a híres Vásárcsarnok fedett, tisztán tartott és pedáns, belül szép fedett piac ahol nem futkosnak esténként a patkányok, kívülről meg nem ronda összevisszaság. Jó és járható út.

  Pisztruj úr viszont már SOK.”
 • 8. joy 2008. december 13. 08:19
  „Nagyon ideje lenne már végképp eltörölni végre azt az etióp bódévárost ami a Marsot összerondította az elmúlt évtizedek alatt!

  Az sem árt, ha eltünnek a nagybanin szüretelő "ősterelők", és valóban azok maradnak az asztaloknál, akik saját portékájukat árusítják!”
 • 7. pintyőke 2008. december 12. 22:04
  „Na végre. Már vártam, hogy mikor jön egy kiegyenlítő cikk a sok támadásra. Éljen a DM.
  Ja és azért olvasom ezt, mert sajnos ez az egytelen nyomtatott lap, ami a megyénkről híreket ad. Csak tudni kell osztani, és szét kell nézni a neten, mert ott van egy másik újság is: www.szegedma.hu”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányban interneten választottak a fiatalok

Bordány - Interneten választhattak tegnap ifjúsági polgármestert és képviselőket a fiatalok… Tovább olvasom