Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Mindenki írhat a Magyarok Bibliájába

Az Újszövetség után a teljes Biblia lemásolására hív fel a Szeged Tátra téri templom plébánosa.

A Magyarok Bibliája, vagyis a teljes Biblia kézzel lemásolt változatához toboroz jelentkezőket dr. Benyik György, a szegedi biblikus konferenciák szervezője. A Szeged Tátra-téri plébános kezdeményezésére már eddig 874-en vettek részt az Újszövetség kézi másolásában. A teljes Biblia másolása Benyik György számítása szerint közel 10 ezer másoló kezet igényel.
 

Benyik György első felhívását a Szent Gellértről elnevezett Szeged Tátra téri templom felszentelésének 40 éves jubileumára írta ki. Az akcióhoz csatlakoztak a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és még a Szegedi Csillag Börtön lakói is. A közösségek annyira buzgón láttak neki a másolásnak, hogy elfogytak az újszövetségi szövegek - elkezdték másolni az Ószövetséget is.
 

A Magyarok Bibliája első lapja Kemény Lajos másolásával.
A Magyarok Bibliája első lapja Kemény Lajos másolásával.

 

Az eredeti terv szerint a kézzel lemásolt Újszövetséget a Tátra téri hívek 2015 szeptemberi római zarándoklatukon viszik Rómába és átadják Ferenc pápának. Benyik György most azt reméli, az akció országossá szélesedhet és szeptemberben a teljes Biblia kódexét adhatják át a pápának.
 

Míg az Újszövetség szövege 27 könyvből és 7959 versből áll, az Ószövetség ennél sokkal hosszabb; 39 vagy 45 könyvet (aszerint, hogy miként számolják e könyveket) és kb. 23.214 verset tartalmaz. - Ezt a feladatot nem oldhatjuk meg egy városon belül, hanem egész Magyarországra szeretnénk kiterjeszteni a másolást, sőt a határainkon túli magyar közösségeket is szeretnénk bevonni a közös munkába. Délvidéken, Zentán, és Erdélyben már szervezik a másolást, a Zsoltárok, Tóbiás, Judit, Példabeszédek könyveinek másolását megkezdték. Várjuk azoknak a további közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy 2015. augusztus 20-ra elkészüljön a Magyarok Bibliája – írta Benyik György.
 

A másolással kapcsolatos technikai információk megtalálhatók a Tátra téri templom honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház egy falat száraz kenyérért

Az első világháború nemcsak a gazdasági életre volt negatív hatással, de a kulturális életet is befolyásolta Szegeden. Tovább olvasom