Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Mindenki ott áll meg a kórháznál, ahol tud

Szeged - Szabálytalanul, gyakran a környékbeliek kapuiba parkolnak sokan, akiknek Szegeden, a volt II-es kórházban akad dolguk. Közelebb ugyanis, a kórház betegparkolójában csak néhány szerencsésnek akad hely. Panaszkodnak a beteget szállító, vizsgálatra érkező autósok és a környék lakói is.
– Igaz, hogy a kórháznál nem kell fizetni a parkolásért, de ott legtöbbször nincs is hely. Ezért szoktam itt, szemben megállni. Még szerencse, hogy tudok járni, és könnyen átmegyek a túloldalra – mondta tegnap délelőtt Szegeden, a Lendvai utcában parkoló Jenei József. A férfi szerint – aki kontrollvizsgálaton járt a volt II-es kórházban – talán kétszer fordult elő az elmúlt években, hogy az intézmény előtti betegparkolóban sikerült megállnia. Azt mondta: mivel a kórház környékén mások is ott állnak meg, ahol tudnak – és ami közel van az intézményhez –, gyakran fél órát is köröz, mire valahol talál helyet. A Lendvai utcában tegnap délelőtt is egymást érték a kocsik.

– Én nem is próbálkozom bekanyarodni a parkolóba. Eleve ide jövök. De ne haragudjon, meg kell fordulnom, mert a forgalommal szemben állok, és egy ismerősömnek ezért vitték el innen a kocsiját – mondta Papp Zoltán, aki január óta mindennap látogat a kórházban. Óvatossága nem volt véletlen: az utca elején KRESZ-tábla figyelmeztet rá, hogy aki 20 méteren belül parkol, annak elszállítják a kocsiját. „Maszek táblákat" mások is kitettek. A kapubejárókban és egy nagyobb társasház udvarának bejáratánál ugyanezzel fenyegetnek a lakók.

A volt II-es kórház előtt csak 23 autónak van hely. Fotó: Schmidt Andrea
A volt II-es kórház előtt csak 23 autónak van hely.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ott van a Plusnál a nagy parkoló, de ott nem áll meg senki. Mindenki ide jön. Többször ki kellett már hívnom a pókos kocsit, hogy vigye el a kapuban álló autókat, mert egyszerűen nem tudtam kiállni a házból – magyarázta az utcában lakó Mészáros Antalné. Egyszer – mesélte – egy nő ráförmedt, hogy mit tolat kifelé a saját kocsijával, amikor ő ott áll a ház előtt.

A bajok forrásánál – a szűkös kórházi parkolóban – összeszámoltuk: összesen 23 kocsinak van hely. Ottjártunkkor is tele volt. Nem csoda, hogy mindenki ott parkol, ahol tud. Ebben a táblák sem sokat segítenek. Egy forráskúti fiatalemberrel például közösen próbáltuk értelmezni azt a táblasort, ami szerint a kijelölt parkoló teljes hosszában tilos megállni, és aki ott parkol, annak a kocsiját begyűjti a pók. Értetlenül állt ő is előtte.

A portán érdeklődve azt ajánlották, ha kocsival érkezünk, a Plus előtt vagy a környező utcákban parkoljunk. De elnézik, ha nehezen mozgó beteget hozunk, és épp csak addig állunk meg a kórház előtt, amíg kitesszük – utána továbbhajtunk. A legjobb azonban az, ha hívjuk a betegszállítókat, akik behajthatnak a mentőfeljárónál is.

SZTK és parkolóház

A Tisza Lajos körúti rendelőintézetnél – ha lehet – még rosszabb a parkolási helyzet. Egyik oldalról sincs hozzá elég közel parkoló. Ezen csak az segíthet, ha – a tervek szerint – év végére elkészül a Honvéd téri parkolóház. Addig maradnak a klinikai épülettömbök előtti fizetőparkolók, ahol gyakran egyáltalán nincs hely. Onnan pedig az SZTK-ig a nehezen mozgó betegeknek a bicegés – hozzátartozóval, bottal.

Olvasóink írták

 • 3. smalltown 2009. május 22. 02:25
  „re2
  latszik, hogy te meg nem vittel olyan beteget, akinek tenyleg gond a mozgas, stb. Ha kiteszem a portan, akkor alljon, amig en leparkolok? (Mondjuk a Plazanal, ahogy te javaslod.
  Klinikaknal is hasonlo a helyzet, ha letudsz parkolni, lehet kiszaladgalni lukasztani, ha elhuzodik a vizsgalat ( marpedig elhuzodik). Normalis megoldast tenyleg nem lehet talalni?”
 • 2. joy 2009. május 21. 17:57
  „Miért nem villamossal, vagy busszal mennek a 2-eshez, annak nem kell parkolóhely?
  Vidéki meg tegye le a kocsit a Plázánál, vagy épp itt a Plussznál, esetleg a Torontál téren, és busz-troli-tuja, és nincs gond a parkolással, fizetgetéssel. Egy 10-es gyűjtőből 2-en jól kijönnek, ha gondolkodnak.

  Rokkantat, járni nem tudót meg tegyék le a portára...
  :o(”
 • 1. micsibucsi 2009. május 21. 16:42
  „II. es kórháznál probléma megoldva! Parkoljanak a Plus parkolójában! Szerintem ők se szívesen veszik a ha olyanok foglalják a parkolójukat akik nem náluk költenek.
  Szerintem akkor már az SZTK mellé se parkolóházat kellene építeni, hanem egy Plus-t, rögtön megoldódna a parkolási mizéria a környéken!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcstechnikával üldözik a tolvajokat Fehér-tón

Szeged - Mintegy 60 tonna halat lopnak el évente a Fehér-tói halgazdaságtól. A tolvajok a legősibb… Tovább olvasom