Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme - Szeged: Látásunk titkai

Szeged - Mit lát a szem, és mit hisz az agy? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat Látórendszerünk titkai című előadásán Farkas Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hatodéves hallgatója.
Az emberi agy csodálatos képessége, hogy a szem által felfogott hatalmas mennyiségű információból, mely az elemi jelek millióit tartalmazza, folyamatosan ki tudja vonni a pillanatnyilag szükséges, lényeges részleteket. Nincs az a számítógép, mely képes lenne hasonló teljesítményre – rögzíti kiindulópontját Farkas Ágnes. Az orvostanhallgató előadása a látórendszeren belül működő párhuzamos adatfeldolgozásról szól.

A látás párhuzamos feldolgozásának lényege az, hogy anatómiailag párhuzamosan futó információs csatornákon egyidejűleg történik a látott világ különböző jellegzetességeinek (például forma, szín, mozgásirány, sebesség) feldolgozása. Csak a lényeges, adott pillanatban szükséges információ tudatosul, vagy szolgál egyébként éppen nem tudatosuló működéseket. Az előadó bemutatja azon sejtszintű működések egy részét, amelyekkel az agy megvalósítja a látott információ tudatos és tudattalan feldolgozását.

Az előadó felveti, hogy látásunk egy olyan rendszerhez hasonlítható, mely sok millió, egymással párhuzamosan kapcsolt, analóg és digitális jeleket is felhasználó, önálló működési egységből áll.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom