Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – dr. Barabás Katalin

Mely területek lakosait érintik a szexuális úton terjedő betegségek? Milyen tendenciát mutat a megbetegedések számaránya? E kérdésekre is választ kaphatunk a Mindentudás Egyeteme évadzáró előadásán, melyet az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika magatartástudományi és orvosi pszichológiai oktatási csoportjának vezetője, dr. Barabás Katalin egyetemi docens tart.
A fejlődő országok, és a fejlett országok lakosait egyaránt érintik a szexuális úton terjedő betegségek. A megbetegedések számaránya emelkedő tendenciát jelez. Ennek súlyos következményeit nemcsak a megbetegedett egyének viselik, azok partnereikre és a következő generációra is hatással vannak – mondja Barabás Katalin. A különböző víruseredetű kórképek felelőssé tehetők daganatos elváltozások kialakulásáért is. Egyre több fertőző betegségről derül ki, hogy szexuális úton is terjedhet, új betegségek jelennek meg, tehát a betegségcsoport spektruma is kibővült.

Általában, a járványok terjedésében szerepet játszó „elsődleges mozgatóerők" logikája: fertőző forrás, terjedési mód, fogékony populáció lehetőséget nyújt az ésszerű járványügyi beavatkozásra. A szexuálisan terjedő járványos betegségekre viszont leginkább a társadalmi tényezők úgynevezett „másodlagos mozgató ereje" jellemző, ezért ennek a betegségcsoportnak mind a megelőzése, mind a kialakult helyzet kezelése sokkal összetettebb megközelítést kíván, mint amit a hagyományos járványügyi megoldások nyújtani képesek. Az előadásban a járványtani mechanizmus ismertetése mellett ezeknek a másodlagos mozgatóerőknek a bemutatására törekszik Az előadó, amelyek ismerete, összefüggéseinek feltárása a széles társadalmi szintű megelőzést is szolgálja.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10. ). Ez – felvételről – pénteken 18 órakor és vasárnap este 19.30-tól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom