Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Jóslás és matematika

Mit vizsgál az alkalmazott matematika? Mitől dinamikusak a modelljei? – E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán Hatvani László, a Szegedi Tudományegyetem Természet Tudományi Kar Bolyai Intézet Analízis Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.
Az előadás az alkalmazott matematika egy bizonyos területét kívánja bemutatni nem matematikus hallgatóság számára – mondja Hatvani László.

Az alkalmazott matematika a valóság rendszereire, folyamataira és jelenségeire felírt modelleket vizsgálja a matematika módszereivel. Ezek a modellek többnyire egyenletek, amelyek a valóság adott részét vizsgáló tudományágak (biológia, fizika, közgazdaságtan) által felfedezett törvényeket öntik matematikai formába. Mindenki emlékszik középiskolai matematikatanulmányaiból a szöveges feladatokra, azok jó része is valamilyen egyenletre vezetett. A modellek egy része dinamikus abban az értelemben, hogy időben zajló folyamatok leírására szolgál. Az ilyen modellek többnyire a Newton által felfedezett differenciálegyenletek, és az alkalmazók részéről felmerülő igény általában egy megbízható előrejelzés a jövőre vonatkozóan.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken 18 órakor és vasárnap este 19.30-tól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fritz Mihály és Kalmár Márton negyvenhat éve barátok

Szeged szobrászatának két jellegzetes figurája Fritz Mihály és Kalmár Márton, akiknek életútja immár… Tovább olvasom