Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Soós Gyöngyvér

Mely betegségeknél nő a gyógyszerfogyasztás? Miért ingadozó az antibiotikum- fogyasztás mértéke a különböző régiókban? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán Soós Gyöngyvér egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének tanszékvezetője.
A gyógyszerellátás az egészségügyi szolgáltatások meghatározó része, a gyógyszerfogyasztás tehát csakis az általános egészségügyi helyzet keretében értékelhető. A magyarországi demográfiai és morbiditási adatok kedvezőtlen képet mutatnak. Az ilyen jellegű nemzetközi összehasonlításokban a sereghajtók között foglalunk helyet, ezért az egészséges nemzet jövője érdekében kívánatos lenne – nemzetközi mércével mérhetően – a közösségi átlagot meghaladó összegeket fordítani a javítást célzó tevékenységekre. Így a gyógyszerellátás támogatására is – mondja Soós Gyöngyvér. Az ország költségvetésének teljesítő képessége azonban korlátozott. Ezért a gyógyszertámogatások relatív mértéke csökken, a lakosság ilyen irányú terhelése folyamatos nő.
A gyógyszerfogyasztás értékének növekedése nemcsak az áremelkedés következménye, hanem a gyógyszerfelhasználás ténylegesen is nő. A szakmai elemzések arra utalnak, hogy a fogyasztásnövekedés jellemzően a krónikus betegségek – magas vérnyomás és vérzsírszint, cukorbetegség, depresszió – kezelésére alkalmazott gyógyszerek esetében látványos, a kezelés eredményessége azonban csak évek múlva jelentkezik. A legjellemzőbb akut betegség, a baktériumos fertőzések kezelésére használt antibiotikumok fogyasztása országosan évekre visszamenőleg egyenletes, de regionálisan nagy ingadozást mutat. Ennek hátterében elsősorban a szociális különbségek állnak.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken 18 órakor és vasárnap este 19.30-tól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 240 millió forintból újult meg a kisteleki iskola

Az elmúlt napokban már az utolsó simításokat végezték a kisteleki általános iskola új részlegében:… Tovább olvasom