Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged

Szeged - Mi a tudomány? Mi a tudomány tárgya? Mi a szociológiai és a módszertani megközelítés közti különbség lényege? E kérdésekre is válaszol Farkas János (BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék) a Mindentudás Egyeteme – Szeged szerdai előadásában.

A szociológiai alapokra helyezett új tudományszemlélet ismertetésével Farkas János célja, hogy felhívja a figyelmet erényeire, többletmagyarázó erejére a hagyományos (pozitivista) felfogással szemben. A hagyományos (pozitivista) koncepciót ugyanis a természettudósok alakították ki, így az a klasszikus tudomány önreflexiójának tekinthető. Az a felismerés, hogy a megismerés mindig társadalmilag közvetített, nagy jelentőségű, és rámutat a létrehozás társadalmi mechanizmusaira.

Az előadó hangsúlyozza: a tudományos kutatás a társadalmi-technikai haladást hatékonyan szolgáló tevékenység. A tudósok társadalmi vitákban ütköztetik téziseiket, de eközben fontos tartalmi problémákat oldanak meg.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). 

Az előadás – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.


Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a másnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúttorlaszt építettek a szegedi Rókusi pályaudvarnál

Szeged - Múlt hét szerdán a kora esti órákban a szegedi Rókusi pályaudvarnál az átmenő fővágányon ismeretlenek talpfákból, betondarabokból és téglából emeltek akadályt, amelynek a Békéscsaba felé közlekedő Interpici vonat nekiütközött. Tovább olvasom