Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Buzás Norbert

Az egyetemek meg tudnak-e honosítani olyan menedzsmenttechnikákat, amelyek képessé tehetik őket arra, hogy helyt álljanak az egyre élesedő versenyben? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar docense.
Az alkalmazott kutatások, a gazdaságban közvetlenül hasznosítható tudás előtérbe kerülésével, az ilyen kutatásokra fordítható források megsokszorozódásával felerősödtek a tudomány szerepét, a kutatás társadalmi-gazdasági helyét firtató viták. A tiszta tudományosság képviselői naponta csapnak össze az ipari alkalmazások szószólóival, s ezek nem egyszer komoly vitákká fajulnak annak ellenére, hogy a felek csak látszólag állnak szemben egymással – véli Buzás Norbert.

Az innovációs folyamatok felértékelődésével a közfinanszírozású kutatás és az ennek otthont adó intézmények (egyetemek, kutatóintézetek) szerepe is megváltozni látszik. A kínálkozó többletforrások megragadásához, az ipari kapcsolatok működtetéséhez azonban az olyan tradicionális intézményeknek, mint az egyetem is változniuk kell. De vajon képesek-e például a felsőoktatási intézmények megfelelni ezeknek a kihívásoknak? Hozzá tudják-e igazítani belső struktúrájukat a megváltozott igényekhez? Elfogadják-e, hogy a tudományos kiválóság, legyen az bármekkora is, nem garantál automatikusan egyéb képességeket is? És végül, de nem utolsósorban: meg tudnak-e honosítani a szükséges mértékben olyan menedzsmenttechnikákat, amelyek képessé tehetik őket arra, hogy helyt álljanak az egyre élesedő versenyben? Az előadás célja ennek a kérdéskörnek újszerű, kissé provokatív körbejárása.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). (Az e heti előadás felvételről pénteken este hat órától és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán.) A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majális idején könnyebben nyílik a pénztárca

Ismét birtokukba vették a ligetet a szegediek. A háromnapos majálisra már szombaton sokan… Tovább olvasom