Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Csizmadia G. Imre

A gyógyszereinkben vagy a táplálékainkban találjuk meg egészségünket? A kérdésre a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Csizmadia G. Imre, a Szegedi Tudományegyetem professzora válaszol.
„Az emberi test egy roppant komplikált molekuláris gépezet – rögzíti kiindulópontját Csizmadia G. Imre, az University of Toronto, illetve a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Kémai és Kémiai Informatika Tanszékének professzora. Helyes működésére és belső „rozsdásodásának" megakadályozására szolgál a helyes táplálkozás és a táplálék kiegészítők fogyasztása. Eme molekuláris gépezetet – meghibásodása esetén – gyógyszerekkel próbáljuk visszabillenteni a helyes működésre.

Az egészségügy alapvető feladata tehát az egészség megőrzése, illetve a betegség megelőzése és a betegség gyógyításának együttes menedzselése lenne. Az alábbi néhány szállóige tudományos értelmezése segíthet az élet és halál alapvető kérdéseinek megértésében: jóformán senki sem éri el a lehetségesen maximális életkorát. Ehelyett túl korán halunk meg a legkülönfélébb betegségekben, melyeknek legtöbbje „szabad gyök" okozta kór. Az emberi test 120 évre hitelesített. Úgy is mondhatnánk: fiatalon kellene meghalnunk, de lehetőleg minél később."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom