Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: dr. Marton János

Milyen felfedezéseket tett Szent-Györgyi Albert Szegeden? Minek az elnevezése az aszkorbinsav? – E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán dr. Marton János, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának nyugalmazott igazgatója.
A Szegedi Tudományegyetem első rektorának (1940–41) életfelfogása, műveltsége, társadalmi nézetei igazi reneszánsz szellemiséget sugároznak. Az előadás e kivételes ember és tudós szellemi kalandjainak mozaikos bemutatására vállalkozik, hogy értékválságos korunkban példaképül szolgáljon annak, akinek legjobban szolgálhat, az egyetemi ifjúságnak – mondja dr. Marton János. Szent-Györgyi Albert legnagyobb tudományos felfedezései Szegeden születtek. Itt alapozta meg a sejtlégzési mechanizmus, a citrát kör felderítését, azonosította a C-vitamint, amit ő nevezett el aszkorbinsavnak, fedezte fel, szedte szét és rakta össze működőképesen az izom molekuláit. Itt szolgált rá az 1937-es orvosi és élettani Nobel-díjra, kiváló szegedi tanítványai segítségével. Kutatásainak követése bepillantást enged a tudomány fantasztikusan érdekes működésébe is.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10. ). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahozták az apja által Törökországba vitt Karcsit

Megérkezett Budapestre Mehmet Karcsi, akit török édesapja két és fél éve vitt el Magyarországról. A… Tovább olvasom