Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Forgách Tamás

Mi az eredete a rendőrviccnek? Miért nevezzük a németet fritznek vagy svábnak? Mi a sztereotípia? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat záró előadásán Forgách Tamás, az egyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetét vezető docens.
A sztereotípia fogalmát a társadalomtudományokban egy amerikai újságíró, Walter Lippmann alkalmazta először. A sztereotípia nem más, mint egy szociális csoportról alkotott szóbeli vagy képi elképzelés. A fogalom nyelvtudományi fölhasználásának vázolására is kitér előadásában Forgách Tamás. Megállapítja, hogy a sztereotípia logikailag ítéletként jelentkezik, nyelvészetileg mondatként írható le. Sztereotip megállapítások természetesen nemcsak népcsoportok tagjairól alkothatók.

A csehül van-féle kifejezéseket tárgyalva az előadás célja a sok tekintetben kényes, hiszen népcsoportok érzékenységét sértő, s a magyar nyelvtudományban meglehetősen elhanyagolt témakörnek a vizsgálata. Az előadó áttekinti az olyan nyelvi kliséket, állandósult szókapcsolatokat, mint például: tótul nevet, vagyis sír; halogatja, mint cigány az akasztást; adj a tótnak szállást, kiver a házadból! De szó esik az olyan asszociációkról, mint mondjuk a cigánykodik, azaz hazudozik.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged záró előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). (Az e heti előadás felvételről pénteken este hat órától és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenes Kálmán harmadik az Ezüstgerely sportfotó-pályázatán

Harmadik díjat szerzett az Ezüstgerely sportfotó pályázatán Gyenes Kálmán, a Délmagyarország… Tovább olvasom