Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Janka Zoltán

Szeged - Melyek lelki működészavaraink biológiai alapjai? Mi az ember evolúciós feladata? Hogyan és miért éppen úgy reagálunk a stresszre? E kérdésekre is válaszol Janka Zoltán professzor a Mindentudás Egyeteme – Szeged szerdai előadásán.
Az egyes pszichológiai és neurobiológiai tudományterületek jelentős fejlődése sok új ismeretet hozott a lelki zavarok jobb megértésében – hangsúlyozza Janka Zoltán.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára aláhúzza: az embert holisztikusan, egészlegesen kell szemlélni a maga lélektanával, környezeti/társadalmi viszonyaival és testi/biológiai/genetikai jellegzetességeivel.

A lelki bajok kialakulásában az agynak van kitüntetett szerepe, a pszichiátria fokozatosan a klinikai idegtudomány részévé vált. Az agy különféle területeinek, illetve az azokat összekötő idegpályáknak a szerkezeti vagy működési eltérése, károsodása mentális, illetve viselkedésbeli tünetek kifejlődéséhez vezethet. A biológiai eltérések adódhatnak a korai gondoskodás, szeretet elmaradásából, az élet során elszenvedett környezeti ártalmakból, az öregedés folyamatából, vagy egyszerűen az öröklődő genetikai állományból.

Az idegsejtek intelligens párbeszédét biztosító kémiai ingerületátvivő anyagok mennyiségi vagy minőségi megváltozása sérülékenységi alapot teremthet az egyéb dimenziók mentén jövő behatásokkal együtt lelki bajok, zavarok, esetleg pszichés betegségek kialakulására. A pszichiátria dolga ezen lelki szenvedés enyhítése, megszüntetése pszichoterápiás és gyógyszeres eszközökkel.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kell fizetni a várható adót

Szeged - Az adózók meghatározott körének adóelőleget kell fizetnie, sőt bizonyos esetekben az adóév… Tovább olvasom