Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Kemény Lajos

Miért vált ily gyakorivá a szénanátha, az asztma, az ekcéma, a kötőhártya-gyulladás és az táplálkozási allergia? Mi e betegségek közös jellemzője? Gyógyítható-e az allergia? E kérdésekre is választ ad Kemény Lajos bőrgyógyász professzor az Allergia, korunk népbetegsége című, a Mindentudás Egyetem – Szeged sorozatban elhangzó előadásában.
A XXI. századot az allergia évszázadának is szokás nevezni – ismeri el Kemény Lajos professzor. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője azt mondja: az elmúlt 2-3 évtizedben megfigyelhető, hogy az allergiás megbetegedések gyakorisága – főleg a fejlett, ipari országokban – gyorsan emelkedik. Az allergiás betegségekben – szénanáthában, asztmában, ekcémában, allergiás kötőhártya-gyulladásban, illetve táplálkozási allergiában – szenvedő lakosság aránya akár a 20-40 százalékot is elérheti. A betegség Magyarországon is egyre gyakoribb. Bár az allergiás betegségek az életet többnyire nem veszélyeztetik, igen kellemetlenek a betegek számára, kezelésük pedig sokba kerül.

Az allergiák kialakulásáért örökletes faktorok és környezeti tényezők tehetők felelőssé – magyarázza a professzor. Az úgynevezett higiénia hipotézis szerint az allergiás betegségek kialakulását az okozza, hogy a civilizáltabb, nyugati típusú életforma a nagyobb tisztaság révén magával vonja a bakteriális és vírusos betegségek gyakoriságának csökkenését, ami az immunrendszer nem megfelelő irányú fejlődését eredményezi.

Ezzel összhangban a korai gyermekkorban lezajló fertőzések védő hatásúak az allergiás betegségek kialakulásával szemben. Ez magyarázza a gyermekközösségekben felnőtt, fertőzéseken gyakran átesett gyermekek allergiákkal szembeni relatív védettségét. A kisgyermekkorban gyakran alkalmazott antibiotikus kezelés ugyanakkor az allergiás betegségek gyakoriságát fokozhatja.

Az allergiás betegségek közös jellemzője, hogy a tünetek kialakulásának előfeltétele az allergiát kiváltó szerrel (allergénnel) való előzetes találkozás, illetve hogy egyre súlyosbodhat.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged legújabb előadása november 23-án 18 órakor kezdődik Szegeden a TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits… Tovább olvasom