Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Kiricsi Imre

Hogyan alakult ki a nanotechnológia? Milyen szervetlen eredetű alapanyagokból lehet nanoszerkezeteket szintetizálni? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Kiricsi Imre egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kara Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének vezetője.

A nanotechnológia azokon a tudományos és technikai eredményeken alapul, amelyeket az elmúlt húsz évben gyűjtött össze az emberiség – jelenti ki Kiricsi Imre. Kialakulását azon analitikai módszerek kidolgozása és alkalmazásba vétele segítette, amelyek alkalmasak voltak a nanoméretű részecskék kvantitatív és kvalitatív jellemzésére. Erre az új iparágra, illetve tudományágra az jellemző, hogy anyagfelhasználása csekély és hatalmas szellemi kapacitást, továbbá nagyon drága műszerparkot igényel. Ez indokolja, hogy századunk és a jövő század iparágának tekintik. Az előadó néhány példát mutat négyszög, kör és spirális keresztmetszetű nanocsövek előállításának lehetőségére, miközben vázolja: milyen szervetlen eredetű alapanyagokból lehet csöves nanoszerkezeteket szintetizálni.

Kiricsi Imre – többek között – bemutatja, hogyan működik a legérzékenyebb mérleg, a nanochip, illetve a szén nanocsöveket alkalmazó nanoérzékelő, a síkképcsöves tévé. A példákon keresztül a hallgatóság megismeri a nanoszerkezetű anyagok egy csoportjának szintéziskörülményeit, ezeknek az anyagoknak a megvalósult és potenciális alkalmazási lehetőségeit, a nanorészecskék környezeti és egészségi hatását.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). (Az e heti előadás felvételről pénteken este hat órától és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán.) A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom