Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Marsi István

Hogyan lehet feldolgozni az elektronikai hulladékokat? Hogyan segíti a számítógépes modellezés a műanyagok hőbomlásának kutatását? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán Marsi István főiskolai tanár, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémia és Kémiai Informatikai Tanszékének vezetője.
– A műanyagok megjelenése és tömeges elterjedése alapvetően változtatta meg fogyasztási szokásainkat és életformánkat – mondja Marsi István. Az egy évben előállított 200 millió tonna műanyag jelentős része azonban szinte nyomban, illetve 1-2 éven belül hulladékká válik. Az ilyen szemét keletkezése, termelésének aránya meghaladja az 50 százalékot. Erre a kihívásra a műszaki és természettudományos kutatás a mechanikai, kémiai és biológiai feldolgozás lehetőségeinek vizsgálatával keresi a választ és kínál egyre hatékonyabb megoldásokat. Az előadás elsősorban a termikus kezelés alkalmazásának sikereit mutatja be, kitér az elektronikai hulladékok feldolgozásának speciális szempontjaira, és ismertet néhány eredményt – például arról, hogy miként segíti a számítógépes modellezés a műanyagok hőbomlásának kutatását.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátlástalanul építik a hulladékhegyeket

Szinte minden település szabálytalanul működteti a hulladéklerakóját – derült ki a… Tovább olvasom