Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Martonyi János

Hogyan tovább Európa? A kérdésre a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat e féléves első előadásán Martonyi János egyetemi tanár, az SZTE nemzetközi magánjogi tanszékének vezetője válaszol.
„Az utóbbi időben sokan mondják, hogy az európai integrációs folyamat válságba került. Meglehet, hogy így van, de a válság szó eredeti görög jelentése szerint a krízis mindig fordulópont, ahol a nagy változások megszületnek, és amelyből mindig van valamilyen kiút – rögzíti előadása kiindulópontját Martonyi János egyetemi tanár. – Az európai integráció története maga is a válságok története és sajátos módon egyben sikertörténet is, hiszen fél évszázad alatt hatról huszonötre emelkedett a tagállamok száma, erősödtek a közösségi hatáskörök, és kirajzolódott egy gazdaságilag és politikailag is egyre egységesebb Európa képe.

Mindez nem feledteti, hogy az integráció bajban van. A következő esztendők nagy kérdése: hogyan és milyen választ fog találni ezekre a külső és belső kihívásokra. A gondok súlyosságának sorrendje megítélés kérdése. Vitathatatlan, hogy demográfiailag zsugorodik a kontinensünk, és a lakosság fogyását már a bevándorlás sem tudja ellensúlyozni. Az európai gazdaság versenyképessége gyengül, és a dinamikusan fejlődő Amerika mellett új, hatalmas versenytársak is megjelennek. Mindehhez járul az intézményi-jogi kihívás, amelynek lényege, hogy az intézményrendszer megújításának elmaradása tovább súlyosbítja az évtizedek alatt kialakult problémákat.

A rendszer ugyanis fokozatosan egyre bonyolultabbá és ezáltal egyre áttekinthetetlenebbé vált, növekedett az integrációs intézmények és a polgárok közötti távolság, fokozódott az úgynevezett „demokráciahiány", és már évekkel ezelőtt általánossá vált a felismerés, hogy a jelenleginél áttekinthetőbb, hatékonyabb, működőképesebb és demokratikusabb intézményekre van szükség. Kísérlet is történt az intézményrendszer megújítására, az alkotmányszerződéssel, amely még nem bukott el véglegesen, de hogy mi lesz a jövője, azt még nem lehet megmondani. Mindeközben maradnak az eredeti súlyos kérdések. Miben áll az az értékközösség, ami összekapcsol bennünket? Van-e, vagy megteremthető-e az európai demos, ami alapja lehet a jövő sorsközösségének? Miben áll, ha van ilyen „Európa lelke"? Mi Európa küldetése, feladata, felelőssége? Hogyan tud Európa hozzájárulni a világ fejlődéséhez, a globális veszélyek és kockázatok elhárításához?

A jövőről csak változatokban lehet beszélni. Nagyon valószínűtlen, hogy az integráció a közeljövőben látványos, minőségi ugrással lépjen egy újabb, magasabb fejlődési szakaszba, de az is kizárható, hogy az integrációs folyamat hirtelen felrobban vagy összeomlik. Marad az a két változat, amely egyrészt az integráció fokozatos, megtorpanásokkal tűzdelt, alapjában véve sikeres fejlődésének lassú folytatása, másrészt a több évtizedes fejlődés alig észrevehető leállása, egy hosszabb-rövidebb stagnálás, majd ezt követően az integráció eredményeinek fokozatos leépülése, a lassú széttöredezés és ezzel összefüggésben új együttműködési szerkezetek kialakulása. Mindkét változatra fel kell készülnünk, de látnunk kell, hogy Magyarország érdeke az európai integrációs folyamat megerősödése, az alapvető értékek és elvek maradéktalan érvényesülése. Ehhez kell erőnkhöz és lehetőségeinkhez képest hozzájárulnunk."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Szeged költségvetését

Elfogadták tegnap a 2006-os városi költségvetést, ami a kormánypárti képviselők szerint biztosítja,… Tovább olvasom