Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Máté Zsuzsanna

Mire építi teóriáját Esztétika című művében Sík Sándor? – e kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán dr. Máté Zsuzsanna, az SZTE JGYPK Magyar Irodalom Tanszékének főiskolai tanára.
A XX. század históriájához, irodalmának és esztétikájának történetéhez alapvetően hozzátartozik a Sík Sándor-i gazdag és sokrétű életmű. Sík Sándor, a pap, a költő, a drámaíró, az irodalomtudós és az esztéta életútjának vázlatos ismertetése mellett a szegedi, az 1930 és 1945 közötti professzori tevékenységét, irodalomtudományi és esztétikai munkásságát részletezem előadásom első felében – mondja dr. Máté Zsuzsanna. Az előadás további részében az 1943-ban megjelent háromkötetes Esztétikájáról lesz szó, mely nemcsak szintézise a XX. század első fele európai és magyar esztétikai gondolkodásának, nemcsak tudománytörténeti érdekesség, hanem egy olyan sajátos elmélet, melyet a művészet világához való többszintű pragmatikus kötöttség hitelesít. Sík Sándor elméletének progresszivitását hangsúlyozva, a mai hermeneutikai szemlélettel rokonságot mutató néhány megállapítását emeli ki az előadó.
A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10. ). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom