Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Ormos Pál

Mekkora a fény ereje? Hol érezhető a fény nyomása? Mik azok a mikrogépek? A kérdésre a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Ormos Pál akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója válaszol.
„Tanultuk a fizikában, hogy a fény impulzust hordoz, vagyis erőt képes kifejteni. A makrovilágban ez a hatás általában elhanyagolható, a mikrovilágban azonban jelentős lehet. Ha lézer fényét mikroszkópban fókuszáljuk, ez már elegendően nagy erőt képvisel ahhoz, hogy mikronnyi méretű testeket megmozgasson. Ez a hatás kiválóan alkalmazható a biológiában: egyes sejtek, molekulák forradalmian újszerű manipulálására ad lehetőséget. Az eljárás, illetve készülék neve stílszerűen lézercsipesz. E műszerrel a sejteket mechanikai kontaktus nélkül megfoghatjuk, akár a sejten belüli szervecskéket is mozgathatjuk. Az előadás az eljárás fizikai alapjait ismerteti, példákat mutat biológiai alkalmazásokra, és bemutatja azt a Szegeden végzett munkát, amelyben e módszert továbbfejlesztették és alkalmazzák.

Fény hatására keményedő anyagokból lézeres megvilágítással – úgynevezett fotopolimerizációs eljárással – tetszőleges alakú mikroszkopikus testeket alakíthatunk ki. Így akár összetett fénnyel hajtott mikrogépek is készíthetők, amelyeket a biológiában, biotechnikában alkalmazhatunk. Mostanában nagy energiákkal fejlesztik a mikroszkopikus méretű csatornákból, edényekből, reakcióterekből összeállított úgynevezett mikrofluidikai berendezéseket, „csiplaboratóriumokat". Ezeknek az a jelentősége, hogy nagy számú, egyenként kis mennyiségű anyagon olcsón és gyorsan lehet vizsgálatokat végezni."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom