Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mindentudás egyeteme – Szeged: Penke Botond

Szeged - A neurodegenerációs betegségek (az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór) megelőzésére és kezelésére milyen új gyógyszereket vizsgálnak a szakemberek? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged szerdai előadásán Penke Botond akadémikus (Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézet).
Az öregedés a sejtjeink makromolekuláiban (nukleinsavak, fehérjék, lipidek) felhalmozódó kémiai módosulások, változások eredménye – hangsúlyozza Penke Botond professzor, akadémikus.

Az öregedés nem ok, hanem következmény, s eredménye a betegségek egész sorának jelentkezése. Az ember átlagéletkora folyamatosan nő, így erre nagyobb a neurodegenerációs betegségek száma is. Ezek közül az Alzheimer-kór a leggyakoribb, jelenleg 15-20 millió beteg van a világon, de ez a szám 2050-ig 100 millióra nőhet. A betegség pontos okát még nem ismerjük, legvalószínűbb kiváltója egy toxikus fehérje. Az idegsejtek kóros működése majd pusztulása az emlékezés és a viselkedés zavaraival jár együtt, a beteg folyamatosan elveszti képességét az önálló életre. A kutatások egy része az életmód és a táplálkozás szerepét vizsgálja az Alzheimer-kór megelőzésében. A jövő egyik lehetséges gyógyszeres kezelési módja az aktív immunizálás. A másik sokat ígérő kezelés a fémionok megkötése, illetve a toxikus amiloid fehérje lekötése, neutralizálása.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

  • 1. géfi 2007. december 20. 00:25
    „Ja mert minden olyan szép és jó a mindentudáson..... Grat a stílushoz, benyalni már tudtok........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobok, szintik, effektek

Szeged - Három hétig vezette az egyik legnagyobb on-line mp3-bolt letöltési listáját egy szegedi fiatal, Kertész Krisztián zenéje. Barátjával, Kojedzinszky Tamással elektronikus zenét játszó formációt alakítottak, amerikai, spanyol lemezkiadókkal dolgoznak. Tovább olvasom