Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Póka Andrea

Szeged - Miért mozog talpunk alatt a föld? Milyen golyóbisunk szerkezete? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat november 7-i, a földrengések és a Föld forgásának kapcsolatáról szóló előadásában Póka Andrea, a budapesti ELTE geofizika szakos, több szakmai díjjal is elismert hallgatója.
A Föld három nagy rétege: a földkéreg, a földköpeny és a földmag. A külső burok, a kéreg lemezekből áll. Ezek a lemezek közelednek egymáshoz, távolodnak egymástól vagy elcsúsznak egymás mellett. Ez a mozgás nagyon lassú, mégis: a lemezhatárokon időnként hirtelen sok energia szabadul fel, ekkor pattannak ki a földrengések. Magyarország távol van a lemezszegélytől, így itt viszonylag kevés pusztító rengés történik. Egy földrengés azonban nemcsak a földfelszínt formálhatja át, hanem a Föld forgására is hatással lehet. A Föld forgása folyamatosan változik a lég- és víztömegek évszakos változása miatt, a Nap, a Hold és a bolygók helyzetének hatása is jelentős. Póka Andrea azt vizsgálta, hogy a rengések milyen hatással vannak a nap hosszára, mely a Föld forgási szögsebességétől függ. Számításai szerint a földrengések nem okoznak mérhető változásokat a Föld forgásában.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vipera és sokkoló - elfogadható áron

Kistelek - Sokkolót, viperát, bokszert, légpuskát minden további nélkül lehetett venni tegnap a… Tovább olvasom