Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Seres László

Szeged - Hogyan elégíthető ki a növekvő energiaigény? Miért nem alkalmazzák az alternatív energiaformákat? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged szerdai előadásán Seres László egyetemi tanár (SZTE JGYPK Kémia és Kémiai Informatika Tanszék).
A XXI. században az energiafelhasználás további drámai növekedése várható, indokolt az utóbbiakra fokozott figyelmet fordítani.

A növekvő energiaigény kielégítésének jelenleg legolcsóbb módja a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozása. Minden, az energiaellátással kapcsolatos középtávú prognózis ezzel számol. A fosszilis tüzelőanyagok használatát korlátozó megállapodások előnyös hatását (fejlett országok) messze túlkompenzálja a fejlődő országok növekvő emissziója.

Általánosan elfogadott az alternatív (nem fosszilis) energiaforrások elterjesztésének gondolata. Technikai-műszaki nehézségek, rövid távú gazdaságossági megfontolások miatt ezek alkalmazása csak lassan terjed.

Hazánk helyzete az energiafelhasználás tekintetében sajátos: gazdaságunk energiahatékonysága rossz, épületeink hőszigetelése messze elmarad a kívánatostól és lehetségestől.

A javasolt hazai forgatókönyvek többsége helyesen látja az alapvető problémákat, és javasol különböző stratégiákat ezek megoldására. Viszont alig fordít figyelmet az előre nem látható, ám lehetséges eseményekre.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőuralom lesz a világhálón

Szeged - A Medián felmérése szerint hamarosan több nő böngészik majd a neten, mint férfi. A hölgyek inkább a munkahelyükön használják a világhálót, és a női témákat feldolgozó oldalakat nézegetik. Tovább olvasom