Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Trócsányi László

A nemzeti és az Európai Parlament vetélkedik vagy együttműködik? Hogy zajlik a kormányok szerepvállalása a tanácsi döntéshozatalban? Milyen a nemzeti jog és a másodlagos közösségi jog viszonya? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Trócsányi László egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének vezetője.

Az Európai Unió (EU) 25 tagállamának nemzeti alkotmányait értelmezi és az egyes államhatalmi ágak uniós intézményekbe történő bekapcsolódását figyeli Trócsányi László. A tagállamok vagy általános felhatalmazó klauzula útján, vagy – amint azt például a Magyar Köztársaság Alkotmánya is teszi – nevesítetten, az EU-ra vonatkozó rendelkezést tartalmaznak.

Ha az állami hatáskörök egy részének ilyen átruházását, megosztott gyakorlását jogi és gyakorlati szempontból elfogadhatónak tartjuk, akkor azt kell megvizsgálnunk, hogy az EU mennyiben rendelkezhet az államiság klasszikus ismérveivel: a „terület – népesség – főhatalom" triászán kívül kikristályosodott jogi szabályozással, elkülönült intézményekkel. Így juthatunk el a nemzeti törvényhozó és végrehajtó hatalom uniós döntéshozatalban való részvétele kérdéséig, a tagállami és uniós intézmények egymás döntéseire gyakorolt hatásának értelmezéséig – magyarázza a professzor.

Van-e hierarchikus kapcsolat a nemzeti alkotmányok és az EU alapító szerződései között? Miért és milyen mértékben legitim az EU döntéshozatala, intézményei, következésképpen elfogadott joganyaga? Milyen mozgásterük van a regionális, föderatív egységeknek érdekeik európai szintű érvényesítésében? E kérdések megválaszolásánál – hangsúlyozza a professzor – nem hagyhatjuk figyelmen kívül, az európai integrációtörténet sajátos fejlődési útját valamint azt a tényt, hogy az Európai Unió központosított államszervezet helyett a tagállamok egyenjogú együttműködésére alapított sui generis, azaz egyedi sajátosságokat felmutató föderáció.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). (Az e heti előadás felvételről pénteken este hat órától és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán.) A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom