Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Vinkó József

Mi a scifi? Hogyan segíti a jövőkutatást a képzelet? Van-e összefüggés a kozmikus katasztrófák és a földön kívüli civilizációk között? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged újra induló sorozata második előadásán Vinkó József, az SZTE fizikus tanszékcsoportjának egyetemi docense.
– A science-fiction (SF), azaz a tudományos-fantasztikus irodalom, film- és képzőművészet napjainkban vezető szerepet tölt be a szórakoztatóiparban, kasszasikert hozó komputerizált filmek tucatjai árasztják el évről évre a kikapcsolódni vágyó nézőket – ismeri el Vinkó József, az SZTE TTK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi docense. – E kereskedelmi jellegű megjelenés mellett azonban a SF-nek vannak lényegesen komolyabb, gondolkodó és gondolkodtató irányzatai is. Ezekben a művekben gyakran jelennek meg olyan kreatív ötletek, elképzelések, melyek valamilyen természettudományos problémára keresnek alternatív megoldást – természetesen nem tudományos módszerekkel, hanem a képzelet segítségével. Figyelemre méltó, hogy ezen ötletekből milyen sok válik később valósággá.

Erre a legismertebb példa a 19. századi klasszikus író, Jules
Verne, aki korát messze megelőzve képzelte el és írta le a repülőgépet, a tengeralattjárót, az elektromosság által működtetett motort, sőt a holdutazást is. A modern tudomány művelői között is gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik valamilyen SF-műből kaptak ihletet, vagy akár ötletet tudományos problémák vizsgálatához, mégpedig olyan is előfordul, hogy tudósok saját eredményeiket SF-művekben is publikálják.
Mivel széles tömegekhez jut el, a SF-nek nagyon komoly szerepe van a természettudományok népszerűsítésében, az ismeretterjesztésben.
– Előadásomban négy témakörből mutatok példákat a SF-művekben megjelenő ötletekre és azok valóságtartalmára – árulja el az 1965-ben született, Szegeden végzett fizikus. Az érintett témák: a csillagközi űrrepülés, az időutazás, a kozmikus katasztrófák és a földön kívüli civilizációk köré kapcsolódó kérdések.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom