Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme: a Föld és a kozmikus becsapódások

Milyen becsapódások formálták Földünk arculatát? Kell-e tartani a jövőben attól, hogy nekünk ütközik egy kisbolygó? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán dr. Szatmáry Károly egyetemi docens.
Földünkön és a Naprendszer sok más égitestén számos kráter jelzi a kozmikus becsapódások nyomait. E hatalmas becsapódások jelentősen hatottak az élővilágra: egy része kipusztult a klímaváltozás miatt. Egyik legnagyobb katasztrófa minden bizonnyal 65 millió évvel ezelőtt lehetett, ami a dinoszauruszok nagy részének eltűnését eredményezte.

Időről időre napjainkban is felröppennek hírek, hogy valamikor majd a Földnek ütközik egy kisbolygó, bár szerencsére ezek sorra hamisnak bizonyulnak, de azért soha nem lehetünk teljesen nyugodtak!

Az előadás bemutatja a kozmikus becsapódások okait és következményeit, hogy mikor történtek a legnagyobb kihalások, van-e periodicitása ennek a jelenségnek, és milyen védekezési módszereket dolgoznak ki egy ilyen jellegű katasztrófa ellen.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken este hatkor és vasárnap este fél nyolckor látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom