Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme: Máté-Tóth András

Miről szól Mircea Eliade A vallási eszmék története című műve? Mit tartott vallásnak, vallástörténetnek ? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán dr. Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudomány Tanszék vezetője.
A nagy tudós 100. születésnapja előtti tisztelgés kötelesség a vallástudományban, különösen a Szegedi Tudományegyetemen, ahol az ország egyetlen vallástudományi tanszéke működik – szögezi le dr. Máté-Tóth András.

Mircea Eliade fémjelzi Magyarországon a vallások leíró vizsgálatának tudományát, a vallástudományt. Végigélte a XX. századot ez a román származású hatalmas szellem, aki tudományos munkásságát elsősorban Párizsban, majd Chicagóban fejtette ki. Több tucat könyvet írt, melyek közül a legjelentősebb a magyar nyelven is hozzáférhető A vallási eszmék története című három kötetes mű. Ebben a vallás kezdeteitől a kialakult nagy vallási hagyományokon át egészen ezek legújabb kori jelenlétéig egy bizonyos elméletre felfűzve mutatja be, mit tartott vallásnak, vallástörténetnek, a vallások kulturális jelentőségének.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10. ). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom