Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Mindentudó ságvárisok

Már csak egyetlen Csongrád megyei csapat szerepelhet a Ki miben mindentudós? vetélkedősorozatban. A szegedi Ságvári gimnázium négy tanulója a televíziós elődöntőbe jutott. A magukat Mindentudóknak nevező matematika–fizika szakos tizedikes fiúkat érdekli a hittudomány, a bölcsészet és minden, ami a világban történik.
A Szegedi Mindentudók csapata – Fodor Zsolt (tanár), Vaits Zoltán, Balázs Attila, Blutman Kristóf, Borda Péter és Csiszár Imre (tanár) – televíziós kamerák előtt versenyezhet. Fotó: Frank Yvette
A Ki miben tudós? népszerű televíziós vetélkedősorozat első adását az ország lakossága 1962-ben izgulhatta végig. Akkoriban az egyik legnépszerűbb műsora volt a magyar televíziónak. Valószínű legalább akkora figyelem kíséri majd a közszolgálati televízióban a Ki miben mindentudós? elődöntőt és finálét. A még februárban kezdődött sorozatra 236 középiskolás csapat jelentkezett. A középdöntőbe azonban már csak hatvan együttes juthatott el. A balatonkenesei fordulóban négy Csongrád megyei gárda szerepelt: a vásárhelyi Bethlen gimnázium, a szegedi Radnóti és a Ságvári gimnázium két gárdája. Közülük a ságvárisok Szegedi Mindentudók formációja – Balázs Attila, Borda Péter, Blutman Kristóf és Vaits Zoltán – jutott a tizenkettes elődöntőbe, amit november 27–28-án rendeznek Budapesten.

Mind a négyen a tizedikes matematika–fizika tagozatos osztályba járnak, s az országos mezőnyben ők a legfiatalabbak – derült ki az október végi egyhetes összetartáson a Magyar Telekom menedzserképző központjában. A negyvennyolc diák többek között kommunikációs előadásokat hallgatott, mivel – ahogy fogalmaztak – a tudományukat el is kell „adni", különben nem vesz tudomást róluk a világ. A tanulókkal a Megasztár stylistja is foglalkozott.

– A kamerák előtt az is nagyon fontos, hogyan nézünk ki. Méretet vettek rólunk, mert valamilyen különleges ruhában virítunk majd és a frizuránkat is belövik – mondta Balázs Attila, aki még februárban fedezte fel az interneten a Magyar Tudományos Akadémia felhívását. Ekkor kereste meg társait, akik szívesen részt vettek a tesztkérdések és esszék megírásában. Majd mentornak két tanárukat Csiszár Imrét és Fodor Zsoltot kérték fel, akik főleg a szervezésben segítettek.

A szegedi Ságvári gimnázium Mindentudók csapata – Blutman Kristóf, Vaits Zoltán, Borda Péter és Balázs Attila – állandóan bújja a kiadványokat. Fotó: Frank Yvette
A fiúk szerint szerteágazó tudásról kellett számot adni. Nem elég a magas szintű általános műveltség és lexikális ismeret. A diákok jártasak az internet világában, gyakorlott számítógépes felhasználók és kreatívak. A helyes válaszokhoz ismerni kellett a Mindentudás Egyeteme előadásait és azok tartalmát.

– Egyre érdekesebb feladatokat kellett megoldanunk: a nyáron például a GPS használatára kellett ötleteket keresnünk. Javaslatunk szerint a keresőrendszert be lehetne építeni karkötőbe és ezáltal figyelemmel kísérhető akár a gyerekek útja – fejtegette Borda Péter, aki elárulta: kabalaként azért választottak bárányt, mert Szeged címerében is megtalálható és ha a klónozással kapcsolatos kutatásokat tekintjük, a tudományt is jelképezi.

A televíziós fordulóban a csapatnak már nemcsak a tárgyi tudásáról, hanem a kreativitásáról is számot kell adni. Előzetes feladatként háromperces alkotásban a Miért változik a nyelv? kérdést kell megvilágítaniuk. A téma kiötlésében diáktársaikból szervezett kreatív csoport is részt vett. A szereplőket a Ságvári jelenlegi és volt diákjai, tanárai közül válogatták. Így készült el a Mintakérő című alkotás azzal a digitális kamerával, amit a gyerekek az elődöntőbe jutással nyertek. Most már azonban nagyobb a tét: a győztes tíz napra elutazhat a világ egyik híres kutatóközpontjába.


Ellenfelek

A Ki miben mindentudós? versenyben a budapesti Millenáris Parkban négy elődöntőt rendeznek három-három csapattal és a legjobbak jutnak a december 11-i fináléba. A szegedi Mindentudók ellenfele a váci Boroknay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium lesz. A három iskola tanulóinak a környezetvédelemhez kapcsolódó témákból kell felkészülniük. Lesznek villámkérdések és kifejtősek, egymás, előre elkészített prezentációiba is belekérdezhetnek és rabolhatják a vetélytársak pontjait. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom