Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mindkét keze tele van a kertésznek

Rövid idő alatt kell elvégezni a tavaszi munkákat a kiskertekben és a nagy gazdaságokban is. A néhány napos jó idő nagyon gyorsan „megindította" a fákat, kevés az idő a metszésre, nyesésre. Meg kell tisztítani a kerteket és a veteményezésnek is itt az ideje.
Kollár Mihály metszi a fát gyálaréti kertjében Fotó: Gyenes Kálmán
Létai Mihály kétágú létráján metszi, és ha kell, meg is nyesi a fölfelé megindult szilva- és barackfákat. – Jó termés lesz, ha a köd, netán a fagy el nem viszi – mondja az újszegedi hobbikertész, aki azt figyelte meg, hogy mostanában nem teremnek olyan zamatos ízű gyümölcsök, mint a hatvanas években. Azt mondja, már az eső sem az igazi, savas, ez pedig nem tesz jót a kerteknek.

Egyelőre csak óvatosan lehet lépkedni a fekete földeken, mert az esőzések miatt még nem szikkadt meg eléggé a talaj, a homokon viszont bátrabban lehet kertészkedni. Aki ilyenkor megkésik a kerti munkákkal, az egész évben szenvedi a mulasztását: a vetés, a palántázás, a metszés, a permetezés nem tűr halasztást, az optimális idejében kell elvégezni.


Ne égessünk!

Sajnos kevesen használnak még komposztálókat, ahova a lehullott faleveleket kisebb nyesedékeket, szerves háztartási hulladékokat el lehet helyezni. Inkább kukába dobják a szemétnek nevezett hulladékot vagy egyszerűen elégetik. Mivel házi körülmények között tökéletes égés nem létezik, rengeteg mérgező szilárd részecske keletkezik és kerül a levegőbe. Jogszabály is tiltja az égetést, de a kiszabható bírságtól – ami akár 300 ezer forint is lehet – senki nem riad vissza. Így Szegeden nemcsak ősszel, hanem tavasszal is füstölnek a kertvárosok.  

– Tavasszal a kertésznek mindkét keze tele van. Azt sem tudjuk mihez nyúljunk. Már két hete óvatosan megkezdtük a kert kitakarítását: a szerves hulladékot nem dobjuk a kukába, hanem komposztáljuk – magyarázza lombgereblyézés közben Lukácsi Jánosné, aki ötven tő nagyvirágú tearózsát ültetett tavaly és most hozzálát metszésükhöz.

– Télen sokat olvasgattam a rózsák karbantartásáról. A vastagabb, erősebb vesszőket hosszabbra, a vékonyabbakat, gyengébbeket rövidebbre vágjuk vissza. A későbbi gombafertőzések megelőzésére ajánlatos megpermetezni a megmetszett rózsabokrokat. Nem vagyok híve a kemikáliáknak, ezért biomódszert választok – mondja az újszegedi asszony.

A talpalatnyi földeken minden rizikó nélkül ki lehet próbálni az ősi, vegyszermentes fogásokat. Az ilyenkor nagyon fontos talajfertőtlenítésre például fahamut szórhatunk ki, és a tápanyagot se műtrágyával, hanem komposzttal pótoljuk. A kellően előkészített talajba már a zöldhagyma és az étkezési vöröshagyma magvait kell elvetni, amit párosítani szoktak a hónapos retekkel. A növénytársítások alkalmazása nagyon hasznos. Ha fűszer-, gyógy- és dísznövények kerülnek a kultúrnövények közé, segítik egymást a növekedésben, fejlődésben. Színükkel és illatanyagaikkal megzavarják a kártevőket, ugyanakkor odacsalogatják a hasznos lebegőlegyeket és a fürkészdarazsakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korai lenne a garantált bérminimum?

Kormányrendelet írja elő a vállalkozóknak , hogy a minimálbér mellett a garantált bérminimum… Tovább olvasom