Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Mindössze három kilót nyomhat

Szeged - Családi paradoxon: gyakran a szülők jó szándéka az oka, hogy a kisiskolás összeroskad az iskolatáskája alatt. Egy érvényben lévő jogszabály szerint három kilónál többet nem nyomhat egy alsó tagozatos iskolatáskája.
Kosaras fiúk képe díszíti a hatéves Gergő első iskolatáskáját. – Focizik, közel áll hozzá a sport, ezért is választott ilyen mintájú táskát – mesélte Rádainé Dajcs Elvira. Kisfiának táskája több szempontból is megfelelő: direkt a kisiskolás gyereknek alkalmas szögletes, merev kialakítással készült, így nem gyűrődnek benne a füzetek, könyvek, nem nyom többet egy kilónál, és még fényvisszaverő is van a vállpántján.

De nem csak a táska jó kialakítása fontos; a gyerekek sokszor roskadoznak a tanszerek közel tízkilós súlya alatt. 2005-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium rendeletben szabályozta: az alsó tagozatos gyerekek tankönyveinek súlya nem haladhatja meg a három kilogrammot.

Rádai Gergő táskája két kilóval súlyosabb az előírtnál. Fotó: Segesvári Csaba
Rádai Gergő táskája két kilóval súlyosabb az előírtnál.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az első tanítási nap délutánján a szülőket megbeszélésre hívta a tanító néni, ahova a gyerekek összes tanszerét bekérte. Ott fogjuk kiválogatni, mi marad az iskolában, és mi kerül haza, így a gyerekeknek mindössze egy rajzlapot, színes ceruzát és a kedvenc játékukat kell vinniük a suliba
– mondta Gergő anyukája.

Egész napos módszer

Az iskolaotthonos, egész napos munkaforma oktatási és nevelési szempontból is hasznos, és nem utolsósorban: a gyerekek nem cipekednek annyit. Mivel már a délutáni foglalkozásokon elkészítik a házi feladatot, otthon nincs szükség a könyvekre, füzetekre. Minden osztálynak két tanító nénije van, így délután is szakszerűen zajlik a munka – magyarázta Borbás Gáborné, a szegedi Karolina általános iskola igazgatóhelyettese.

Még jó. Megmértük a 125 centiméter magas kisfiút, 25 és fél kilót nyomott. Ha a könyveit és a füzeteit is magával vinné – ezeket is megmértük –, öt kilót kellene elcipelnie az iskolába.

– Sokszor a szülők is tehetnek róla, ha a gyerek túl sokat cipekedik: a színes, mesefigurákat ábrázoló füzetek és mappák, amiket előszeretettel vesznek meg a kicsiknek, sokkal nehezebbek, mint a hagyományos tanszerek – mondta Kerepesiné Kuris Éva, a szegedi Madách Imre Általános Iskola tanítónője, aki azt is elárulta, direkt olyan tankönyvcsomagokat rendelnek, melyekben például kétkötetesek a matek- és a magyarkönyvek. Így nem kell az egész évi anyagot állandóan magukkal hurcolászniuk a gyerekeknek. Hasonlóan jár el a Makkosházi Általános Iskola is.

A tanév menetrendje

Az ország minden általános és középiskolájában szeptember 1-je az első tanítási nap, de az intézmények szabadon dönthettek arról, hogy tartanak-e – és ha igen, mikor – tanévnyitót. Az új tanévben hivatalosan október 27-étől 31-éig tart majd az őszi szünet, valójában az ünnepek miatt jóval hosszabb lesz: október 22-én tartják az utolsó, november 3-án pedig az első tanítási napot. Hosszú lesz a téli szünet is: ebben a naptári évben december 20-án kell utoljára iskolába menni, és január 5-én folytatódik az oktatás. Az első félév vége: 2009. január 16-a, és az iskolák január 23-án értesítik a tanulókat és szüleiket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. A tavaszi szünet április 9-étől 14-éig tart, magában foglalja a húsvéti ünnepeket. Május 4-én indul és június 26-áig tart a tavaszi érettségi időszak, az utolsó tanítási nap: június 15-e.

Olvasóink írták

 • 3. joy 2008. augusztus 31. 09:05
  „Kizárólag a szülő felelőssége, mekkora súlyt cipel a kölök! Később a diák maga tehet róla, ha fölslegesen tizenkilókat hurcol magával.

  Anno Édes naponta ellenőrizte, hogy csak azt vigyem a táskában ami kell, de az mind benne legyen.
  Azután középiskolában már nem tette.
  Én meg belebattam sportszatyorba szeptemberben az összes könyvet, írkát, firkaszerszámokat, oszt úgy is hagytam júniusig. /Volt olyan tankönyv ami föl sem lett nyitva :o)))/

  Sztem sokan járnak el úgy, hogy belepakolnak mindent a gyerkőc táskájába, "biztos, ami biztos" címszóval.”
 • 2. dornita 2008. augusztus 30. 13:09
  „Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. ( vagy betartatnak) - Na, ez a 3 kg-os limit szép, csak nem igaz, mértem én már 8, 5 kg-os táskát is elsőben, másodikban. Kac-kac-kac. Törvényke.”
 • 1. egyszeru polgar 2008. augusztus 30. 08:45
  „Ismet egy pelda arra, vannak megfelelo jogszabalyaink, csupan betartasuk marad el. Tobb suly kellene altalaban forditani az ellenorzesre. Ehhez nem kell feltetlenul ellenoroket alkalmazni es inproduktiv munkakoroket letrehozni, hanem azokat a szemelyeket kell feljogositani, kiknek lehetoseguk van a folyamatos ellenorzesre. Ebben az esetben a pedagogusoknak, iskolaknak. Az, hogy a szulok felesleges , neha nagyzasi maniabol tul lepik az iskola rendjet, a felreertelmezett emberi es gyermek jogoknak tudhatjuk be. Az iskola nagyon fontos es felelos feladatot tolt be, igen is eloirhat formai dolgokat. Ezzel megszuntetheto lenne pl a gyermekek / es szulok/, foleg kozepiskolasok meregdraga holmikkal valo rivalitasa.
  Tobbek kozt ez az oka, hogy hams ertekrend es tarsadalmi szemlelet alakul ki az ifjusagban.
  Itt, ahol en elek, meg a hajgumi szine is eloirt, a lanyok smmifele dekoraciot nem viselhetnek iskolaban. A mobil telefont elveszik, ha zavarjak vele az oktatast es rendet. Evszazados, jol bevalt rendszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadüzenet a túlsúlyos kamionoknak

Szeged - Hétfőtől több határátkelőn, így a nagylakin és a röszkein is vizsgálni fogják, hogy az országból kilépő, nemzetközi forgalomban közlekedő teherjárművek túlsúlyosak-e vagy sem. Tovább olvasom