Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Mindszenti beteg - Nem fellebbez az ügyészség

Szeged - Az ügyészség tudomásul vette a hódmezővásárhelyi kórház egy orvosát pénzbüntetéssel sújtó ítéletet, amelyet a megismételt elsőfokú eljárásban hozott a Szegedi Városi Bíróság egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban – közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.
A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt százötvenezer forint pénzbüntetést szabott ki a doktornőre. Ügyvédje elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibák miatt – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A beteg férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Vörös Erika bíró az ítélet indokolása során elmondta, elfogadták a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, ödémásodik-e a lába. A bíróság által elfogadott szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, fennáll-e esetében a sürgős szükség helyzete, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

A bíró hangsúlyozta, még laikus szemmel is megállapítható, a férfi a hódmezővásárhelyi kórházba szállításakor orvosi ellátást igényelt. A többek között krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő férfi 2007. április 6-án délelőtt háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. A tanúvallomások alapján az biztosan megállapítható, hogy a férfi állapota a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között nem javult.

Az ügyben 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, amelyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában, az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt, hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság, így került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2011. február 11. 11:15
    „200 ezer forint- ennyit ért a csávó.”
  • 1. igazságkereső 2011. február 10. 13:17
    „Mindeközben Molnár Lajos "fülgyógyász" és Ágnes asszony szabadlábon éli életét amikor olyan törvényeket hoztak, hogy abba csak belehalhatott egy "átlagpolgár"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy körözött személy került rendőrkézre egy este alatt

Lopások és garázdaságok miatt körözték azt a négy embert, akiket a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai fogtak el. Tovább olvasom