Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Mindszenty utazása

Szeged - Az utolsó simításokat végzi Kligl Sándor szobrászművész Mindszenty József bíboros életnagyságú bronzszobrán. Már csak az antikolás van hátra, mielőtt az alkotás furgonba kerül és elindul Esztergom felé – ahol most először kap szobrot a város egykori érseke.
– Adósságot törlesztettem a szép feladattal – vallja a szegedi szobrász, akit megérintett Mindszenty jellemzően huszadik századi sorsa: a nyilasok és Rákosiék egyaránt üldözték, 1956-tól tizenöt éven át élt „félfogságban" az Egyesült Államok nagykövetségén.

Most még a gyálaréti ház hátsó udvarán, pitypangok között pihen a bíboros mása. Vödörnyi kénes folyadék zúdul végig a bronzon – gyógyszertári anyag, világosít fel a művész –, a napfényben ragyogó szobor a szemünk láttára kap vöröses árnyalatot, és már csak némi polírozás kell a tökéletes patinához.

Antik patinát kap a ragyogó bronzszobor. Fotó: Segesvári Csaba
Antik patinát kap a ragyogó bronzszobor.
Fotó: Segesvári Csaba

Alkotója polírozógéppel megy végig a törzsön, a méltóságteljes arcon, a kitárt karokon: egyetlen finom részlet, a köpeny egyetlen redője sem marad ki a végső „csinosításból".

Sietni kellett, hiszen a szobrot ma a róla elnevezett iskola előtt avatják, méteres mészkő talapzatán, immár patinásan. A művész nem aggódik, hogy megsínyli a Tiszától a Dunáig tartó utat – nyolc-tíz mázsájával, 182 centiméterével kellően stabil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiában folytatódik a Mehmet Karcsi-ügy

Szabadka - A szabadkai kerületi ügyészség fellebbezett a kábítószer-csempészet vádja alól január… Tovább olvasom