Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mini Röszke Tiszaszigeten

Jövőre a schengeni előírásoknak megfelelően átépítik, bővítik a tiszaszigeti határátkelőhelyet. A vám- és pénzügyőrség tájékoztatása szerint 2006 végén adják át az új létesítményt, amelyről Bodó Imre polgármester azt mondta, hogy a röszkei határállomás kicsinyített mása lesz.
Fotó: Schmidt Andrea
A magyar–szerb határon 1990-ben építették meg a Tiszasziget–Djala közúti átkelőt – a röszkei határállomás tehermentesítésére. A tiszaszigeti határátkelőhöz vezető út gödrös-kátyús, ilyen az ellenőrzőpont is – kicsi és kopottas. A magyar oldalon három bódé van: az egyiket nem használják, a másik kettőben a vámosok és a határőrök teljesítenek szolgálatot. A szerbiai átkelő csupán néhány tíz méterre van a magyar állomástól.

Itt nincs senki földje, nincs olyan épület, ahol az utazók várakozhatnának. A forgalom kétszer egysávos úton halad. Tiszaszigeten keresztül leginkább Törökkanizsáról, Csókáról, Zentáról és Adáról jönnek Magyarországra – a rokonokhoz vagy bevásárolni. Naponta mintegy hatvan-nyolcvan autó lépi át itt a határt. Ez a szám meg sem közelíti a benzinturizmus virágzásakor a határon átkelők számát. Akkor bizony kilométeres sorokban várakoztak az autósok, s volt, aki egy nap kétszer-háromszor is fordult.

– Egy kormányhatározat értelmében a schengeni normáknak megfelelő infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtani Tiszaszigeten – nyilatkozta lapunknak Sipos Jenő alezredes. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának sajtószóvivője elmondta: a beruházás során egy korszerű kezelőépületet építenek a hozzátartozó fedett vizsgálati helyekkel és a könnyűszerkezetes kezelőfülkékkel. A belépő oldalon három, a kilépő oldalon pedig két személygépkocsi forgalmi sáv áll majd rendelkezésre. Mindkét irányban utasforgalmi parkolót is kialakítanak.

Sipos Jenő beszámolt arról, hogy az új létesítmény építési engedélyeztetési tervét a napokban fogadják el, ami után közbeszerzési pályázaton választják ki a kivitelezőt. A szóvivő kérdésünkre közölte: az átépítés költségéről csak a közbeszerzési eljárás befejeztével adhat tájékoztatást. Annyit elárult: a teljes beruházás az Európai Unió Schengen Alapja támogatásával valósul meg, és csak a nemzetközi személyforgalom számára lesz nyitott. Sipos Jenő elmondta: a tiszaszigeti átkelőhely rekonstrukciója előreláthatólag szeptemberben kezdődik és év végére befejeződik. Az átépítés alatt nem zárják be a határállomást, csak egy sávon halad majd a forgalom.


Egérút

Bodó Imre ismeri az engedélyes tervet. Valójában a röszkei határátkelő kicsinyített mása fog itt megépülni – magyarázta a tiszaszigeti polgármester, aki százmillió forintra becsülte a beruházás költségét. Úgy tudjuk, hogy a Tisza Volán napi három járatot tervez a határon túli bánáti területre, Tiszaszigeten keresztül. A menetrendszerinti járaton kívül azonban nem engedik át a teherforgalmat, így kamionokra, nagyobb teherautókra nem kell számítani. Bodó Imre úgy véli: az átkelő átépítésétől nem fog megnőni a forgalom. Az uniós szabályok szerint a schengeni határvonalon minden nagyobb átkelőnek – így Röszkének is – szüksége van egérútra, de a legközelebbi határátállomásra csak különleges esetekben vagy hatalmas dugók kialakulásakor terelik el a forgalmat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szefo Rt. felvenné a bezáró ruhagyár dolgozóit

Karácsonyig állnak alkalmazásban a felszámolás alatt álló Timax Alfa Kft. dolgozói, a volt… Tovább olvasom