Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Miniszterelnöki köszönet a gátak védőinek

Kitüntette az árvízi védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtókat Gyurcsány Ferenc. A szegedi városháza dísztermében tartott ünnepség után az ügyvezető és kijelölt miniszterelnök a Móra parkban fölállított színpadon mondott beszédet.
Gyurcsány Ferenc a Móra parkban. Fotó: Karnok Csaba
Nem táncolt, de táncra, ünneplésre buzdított tegnap este a miniszterelnök Szegeden. Gyurcsány Ferenc a Móra parkban fölállított színpadon köszöntötte a város polgárait. Ahogy elhallgatott a United együttes zenéje, színpadra lépett a kijelölt kormányfő és Szeged polgármestere. A helyzet egyértelmű volt, Gyurcsány Ferenc már akkor nevetve mondta: „Nem táncolunk!", amikor az első biztatások az addig csápoló, táncoló, tapsoló közönségből elhangzottak. Ezután Botka László polgármester mondott rövid beszédet, melyben az összefogás erejéről szólt.

– Jó volt az elmúlt hetekben szegedinek lenni, látni ezt az erőt, összefogást – mondta. – Köszönjük a sok ezer vízügyes szakembernek, polgárőrnek, katonának, egyetemistának és mindenkinek, aki dolgozott értünk, és védte a várost – folytatta Botka.

Seller András, a Szegedi Vízimentő Szolgálat vezetője Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnöktől vett át jutalmat. Fotó: Karnok Csaba
Ezután Gyurcsány Ferenc vette át a szót. – Egyetlenegy szóért jöttem Szegedre, hogy azt mondjam önöknek, valamennyi szegedinek: köszönöm. Szeged és a Tisza barátságban él. Általában. De olyan helyzet is adódik, amikor el kell dőlnie annak, ki az erősebb – mondta a kormányfő. – A szegediek tudják, volt, amikor a Tisza erősebbnek bizonyult. De most bebizonyította a város, hogy összefogással, összekapaszkodással és persze szakértelemmel a legnagyobb áradás is a gátak között tartható.

– Az ember egy nagy munka után azt mondja: itt az ideje egy görbe estének – fogalmazott a miniszterelnök. – Ígérjék meg, hogy táncolnak, és menjenek el a borfesztiválra is. Köszönöm, hogy tették a dolgukat – zárta köszöntőjét.

A színpadon a United. Fotó: Schmidt Andrea
Gyurcsány Ferenc a Móra parki ünnepség meglátogatása előtt a városháza dísztermében kitüntetéseket adott át. Jelen volt Lamperth Mónika belügyminiszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is. Azok kaptak elismerést, akik kiemelkedően helytálltak az árvízi védekezésben. Itt azt emelte ki ünnepi köszöntőjében a kormányfő, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol az idei rendkívüli vízzel való küzdelemben az emberek győztek.

A szegedi polgármesternek is átadta volna a kormány köszönetét a miniszterelnök a tegnapi ünnepségen, ám Botka László, mint megtudtuk, napokkal ezelőtt elhárította az elismerést. Az okot firtató kérdésünkre tegnap azt mondta, elvi álláspontja szerint választott képviselő, vezető munkáját csak a választói ismerhetik el.

***

Sólyom László köztársasági elnök kitüntetéseket adott át az árvízi védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtóknak tegnap, az Országház kupolatermében. Vezérőrnaggyá előléptette Kovács István dandártábornokot, a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnokát. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapta dr. Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója és dr. Mózes Ervin, Szeged Megyei Jogú Város jegyzője. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (katonai tagozat) kitüntetést vehette át Kovács József ezredes, a hódmezővásárhelyi Könnyű Lövész Zászlóalj parancsnoka. Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet (polgári tagozat) vehetett át Andó Mihály, az Atikövizig műszaki igazgatóhelyettese, központi védelemvezető-helyettes és a kitüntetés katonai tagozatát kapta dr. Szöllősi Sándor ezredes, Csongrád megye katasztórfavédelmi igazgatója. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet (polgári tagozat) kapott Keller Péter, az Atikövizig folyamszabályozási ügyintézője, szakaszvédelem-vezető, a kitüntetés katonai tagozatát kapta Szopori Tibor törzsőrmester, a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár hadihíd rajparancsnoka. A Magyar Köztársaság kormánya jutalomban részesítette dr. Frank Józsefet, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét és Kaszás Mihályt, a Csongrád Megyei Védelmi Hivatal titkárát.

A tegnapi szegedi ünnepségen a kormány köszönetét fejezte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a védekezésben nyújtott kimagasló tevékenységért Bedő Tamás csongrádi polgármesternek. Köszönetét fejezte ki és jutalomban részesítette: Balogh László alezredest, a Nagyfai Országos Bünetetés-végrehajtási Intézet osztályvezető nevelőjét, Belovai Pál dóci polgármestert, dr. Berkes Istvánt, Csongrád jegyzőjét, Bodor Jánost, a csongrádi városgondnokság igazgatóját, Forgó Henriket, Csanytelek polgármesterét, Györgyi Pál és Hoffman Nóra szakaszvezetőket (II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár), Hízó Zoltán mártélyi polgárőrt, Horváth Róbertet, a Szegedi Mentőállomás vezető mentőtisztjét, Kajtár István alezredest, Szentes tűzoltóparancsnokát, Katona Ágnes szentesi mentőtisztet, Kató Sándor polgári védelmi ezredest, Csongrád megye helyettes katasztófavédelmi igazgatóját, Korom Lajos határőr törzsőrmestert, a Szegedi Határvadász Század járőrvezetőjét, Kovács Károly rendőr zászlóst, Nagytőke és Szentes-Magyartés körzeti megbízottját, Kovács László szentesi nyugdíjast, Kovácsné Kiss Krisztinát, a Szegedi Tudományegyetem irodavezetőjét, Molnár Csaba főtörzsőrmestert, a szentesi tűzoltóság gépjárművezetőjét, Nagy Sándort, az Atikövizig szivattyúgépészét, dr. Ördögh Józsefet és Ötvös Mihályt az Atikövizig szakaszmérnökségek vezetőit, Sándor Lajos csongrádi gátőrt, Seller Andrást, a Szegedi Vízimentő Szolgálat vezetőjét, dr. Szabó Istvánt, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás kerületi főállatorvosát, Szabó Lászlót, a Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatal vízgazdálkodási főfelügyelőjét, Takács Lajost, az Atikövizig szakcsoport vezetőjét, dr. Telegdy Gergely Bélát, a Szegedi Városi Bíróság fogalmazóját, Tripolszky Imrét, az Atikövizig vízelhárítási osztályvezetőjét, Vágfalvi Zoltánt, az Atikövizig főenergetikusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál: Sokan a száraz homoki borokra esküsznek

A homoki borok kedvelője Király Levente szegedi színművész, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és… Tovább olvasom