Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Minorita kolostorból kollégium?

Életveszélyes a Szent György téri műemléképület, rendezetlen a park.
Isten háta mögötti elátkozott helynek tűnik, pedig a Szegeden belvárosnak számító Szent György téri minorita templom és rendház körül találni az áldatlan állapotokat: vízfoltos és mállik a vakolat, összetört cserépdarabok, kutyapiszok és emberi ürülék a fal tövében; balesetveszélyes az elhanyagolt parkból kihasított sportpálya. Az 1784-ben fölhúzott műemlék épületnek csak a fűtése évi 3 millió veszteséget „termel". Holott ott akár bevételt hozó kollégium, az altemplomban urnás temetkezőhely, a volt kolostorhoz tartozó térből bekerített és gondozott templompark lehet. A szegedi tervekről és akadályokról, a miskolci minorita tartományfőnök véleményéről olvashat a Délmagyarország, Délvilág szerdai számában.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szerdai Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 10. Jáki 2011. február 10. 17:21
  „"Minden vita ellenére a Bajnai-kormánynak - a válságidőszakra való tekintettel - tavaly sikerült elfogadtatnia, hogy a katolikus egyház összes állami támogatása több mint 10 százalékkal, 23,5 milliárd forintra csökkenjen. Igaz, már akkor nyilvánvaló volt, hogy a kormányra kerülő Fidesz-KDNP kártalanítja majd őket a szűk esztendőkért."
  http://hvg.hu/hvgfriss/2011.02/201102_kormanymegallapodas_a_katolikusokkal_bojt_u”
 • 9. IVY 2011. február 10. 16:38
  „Agyalapi!
  A Mátyás-téri ferences komplexumot a nyáron kezdik felújítani. A-Zig.”
 • 8. dodó 2011. február 10. 10:08
  „Jáki!
  Itt van néhány érdekes dolog: http://www.nefmi.gov.hu/egyhaz/allam-egyhaz/allam-egyhaz-kapcsolata
  - A székesfehérvári meg a pécsi püspökségről és püspökeikről mit tudsz? A hírekben mintha több száz milliós sikkasztások szerepelnének a szexuális bűncselekmények mellet...
  A meg nem válaszolt kérdéseimre 2000(!)-ből találtam csak adatot (vajon miért e titkolózás? Ajánlom nézz utána, hátha 11 év alatt egy "nagyon picit" emelkedtek?
  "...Miközben - a többi történelmi egyházzal egyetemben - a magyar katolikus egyház az ateisták pénzén is gazdagodik, a Püspöki Konferencia Titkárságán az egyház bevételeiről és kiadásairól nem beszélnek. Veres András titkár arra hivatkozva tagadta meg az adatközlést, hogy azok kivonatát korábban publikálta már a sajtó. Az NKÖM által szolgáltatott adatok szerint a magyar katolikus egyház 2000-ben 34,2 milliárd forintot sepert be az államtól és az önkormányzatoktól. Ebből 13,2 milliárdot hitéleti, 17,7 milliárdot oktatási, 2,6 milliárdot szociális, 0,4 milliárdot kulturális, 0,3 milliárdot pedig egészségügyi célokra kapott. Mivel kiadásai 32,4 milliárdra rúgtak, sikerült megtakarítania több mint 1,8 milliárdot; és akkor a következő évre áthúzódó áfa-visszaigénylésekről még nem is beszéltünk. Az ellátottak térítéséből, illetve belföldi és külföldi adományok címén a hitélet területén 6,1 milliárdot, az oktatásban pedig 5,1 milliárdot kasszíroztak saját forrásból, de ennél bővebb részleteket nem közöltek a tárcával sem."”
 • 7. Jáki 2011. február 10. 00:47
  „Itt egyesek bajban vannak a számokkal. Se a normatíva nem duplája az önkormányzati iskolákénak, se 60 milliárdot nem kap a katolikus egyház. Az iskolai normatíva nagyjából ugyanannyi, mint az önkormányzati iskoláké. Amiatt van különbség, mert az állami juttatáshoz az önkormányzatok még hozzátehetnek - és a nagy átlagot tekintve hozzá is tesznek - valamennyit a saját iskoláik esetében, amit viszont az egyházi iskolák nem kapnak az önkormányzattól. Ezért az állami juttatás valamivel magasabb az egyháziaknál, hogy a nagy átlagot tekintve ugyanannyi legyen összességében a normatívájuk.
  Mindennel együtt a katolikus egyház 2010-ben 23,5 milliárdot kapott az államtól. Ennek nagy része az iskolák és szociális intézmények fenntartására megy el. Hogy világos legyen: ha nem az egyház tartaná fenn ezeket az intézményeket, akkor az államnak kellene (pl. a gyerekeket iskoláztatni), vagyis ezeket a pénzeket ugyanúgy ki kellene adnia. Csak az alkotmány biztosítja pl. a vallásszabadságot, a gyerek nevelésének megválasztásához való jogot, stb., ezért vannak egyházi fenntartású intézmények. (Amelyek állami feladatot látnak el.)
  Az összeg kisebb része megy el a szűken vett "hitéleti" feladatokra. Ebbe beleértendőek a templomok fenntartása, rezsiköltségek, papok fizetése, stb. Mint a cikkből kiderül, csak a minorita kolostor fűtése évi 3 millió forint. Meg volt olyan pusztulóban lévő gótikus műemlék templom, aminek a renoválása kb. 1 milliárd forintba kerül. Ehhez kell viszonyítani a 23,5 milliárd forintot. Egyébként a hívők is fizetnek egyházi hozzájárulást a katolikus egyházban.
  Mellesleg, ha az egyházakat úgy felvetné a pénz, akkor annak lenne látszatja, mondjuk a papokon. Én nem látom azt a nagy fényűzést. Átlagos vagy lepukkant lakásokban laknak, egyszerű ruhákban járnak, egyszerű nem túl új autókkal, stb. Néhány papnak persze lehet pénze, ha a családjából hozott magával, vagy örökölt, de az egyházi szolgálattól nem gazdagodott meg egyik sem. A püspök persze jobb körülmények között él, de ez minden szervezetnél így van a vezetőknél, csakhogy az egész szervezet anyagi helyzete nem ezen múlik.
  Szóval, hangulatot kelteni, meg hazudni könnyű, de nem ártana a tényeknek is utánaolvasni.”
 • 6. zumike 2011. február 09. 17:38
  „Dr Dodo az észosztó...”
 • 5. Agyalapi 2011. február 09. 14:32
  „Meg kell nézni az alsóvárosi templom melletti kolostorépületet is. Mondhatni dicséretére válik az is az egyháznak.”
 • 4. dodó 2011. február 09. 11:45
  „2. Jáki

  csak a katolikus egyháznak: " a ´hitélet´ fejlesztésére évi 60 Md (hatvan-milliárd!) Ft a az adófizetők - akik többségükben ateisták - pénzéből! Ez - és csak ez! - lakosonként 60 ezer, ha adózókban számolunk kb 200 ezer Ft/év!!! És ez csak egy tétel a sok között, és más egy házak is kapnak/adunk nekik! Ha te ezzel egyetértesz, dobáld a perselybe, hogy az általunk fizetett papjaid ne haljanak éhen!
  Hálás lennék (valószínűleg sokadmagammal) ha megmagyaráznád nekünk, mi az a "hitélet", aminek a fejlesztését ilyen horribilis összegekkel kell támogatnunk?
  Fenntartom a véleményem: Az egyházakat és a pártokat tartsák el a hívei és a tagjaik!!!”
 • 3. macs 2011. február 09. 10:21
  „Jáki,
  szerinted etikus, hogy az egyházi iskolába járó gyerek után kétszer annyi a normatív támogatás, mint az állami iskolába járó után?
  Biztos van rá nyomos indokod.”
 • 2. Jáki 2011. február 08. 22:34
  „Nem futja. A milliárdokat közfeladatokra kapja az egyház, iskolák fenntartására, amiből ( a normatívából) az elmúlt években nem keveset ellopott a volt kormány. Az egy százalékokból kell működtetni az összes templomot és egyéb intézményt. Az egyházi szertartásokért pár száz forintokat kérnek, amiből a papnak van havonta 10-20 ezer forintja, ami arra jó, hogy ne haljon éhen.”
 • 1. dodó 2011. február 08. 21:49
  „Amikor a derék minoriták (mind a hárman) visszakövetelték és visszakapták a várostól a teret - jelentős kárt és többletköltséget és bosszúságot okozva a Tisza Volánnak és az utazóközönségnek - mintha vállalták volna a tér gondozását.
  Kérdés: a sokmilliárdos állami támogatás(unk), az egy % + ua. kiegészítés, az egyházi szertartások jó pénzért való végzése, az adó- és áfamentesség, a számlaadás és könyvelés alóli mentességből nem futja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion borult az árokba a 43-ason

Egy Makóról Szeged felé közlekedő román kamion borult az árokba Deszk és Klárafalva között kedd délután. Tovább olvasom