Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Mintamókusok parlamentje

Vallomásokat tettek, meséltek, jegyzeteltek és nevetgéltek a parlamenti képviselők hétfőn Mórahalmon. A tiniparlament résztvevői nemcsak más iskolák diákönkormányzatáról, de saját magukról is sokat tanulhattak.
A diákönkormányzatok tagjai tapasztalataikat is kicserélték. Fotó: Gyenes Kálmán
Parlamenti ülés színhelye volt hétfőn a mórahalmi általános iskola. A közel kétszáz képviselő komolyan figyelt az előadásokon, az urak a szünetben poharaikból lassan kortyolgatva generációs problémákról beszélgettek, a hölgyek pedig izgatottan kapkodtak folyton csörgő mobiltelefonjaik után. Majd grimaszolva kezdték fényképezni egymást, néhányan énekeltek és autogramot kértek a NOX együttes tagjaitól.

A frakcióülések kezdetekor érkeztünk a diákönkormányzatok képviselői számára rendezett tiniparlamentre. Épp csak tájékozódtunk hát.
– Jó buli, de persze tanulni is sokat lehet – jellemezte az eseményt Hatala Panna, a szegedi Alsóvárosi Általános Iskola diákönkormányzatának titkára.

A kijelentés igazságtartalmáról a konfliktuskezelés szekcióban győződtünk meg. Vidám játékokon keresztül a gyerekek olyan komoly fogalmakkal ismerkedtek, mint a kompromisszum, az antagonizmus vagy a megalkuvás.

„Inkább elkerülöm a konfliktusokat, csak ne mondják rám, hogy erősködöm." „Csak anyával szemben ragaszkodom az igazamhoz, az iskolában nem" – hangzottak a különösen annak fényében meglepő önjellemzések, hogy a diákság érdekérvényesítésre választott képviselőiről volt szó. Akadtak azért olyanok is, akiknek nem okozott gondot a konfrontáció. „Káromkodjak is?" – kérdezte lelkesen az agresszió megjelenítésére rögtön vállalkozó résztvevő. Szerencsére a trágárságot nem, csak a játékot várták el tőle.

Ezután olyan szekciót kerestünk, ahol a diákönkormányzatok napi munkájáról esett szó. Legyőztük a kísértést, hogy a Játék az egész világ című ülésre pillantsunk be, pedig az ajtó mögül lábdobogás és vidám nevetés hallatszott. Betértünk inkább a „Mindenki másképp csinálja..." terembe, ahol a téma: a sportnap. Kiderült: az egyik iskolában „csődtömeg" a sportnap, melyre hiába hívták, Schobert Norbi sem jött el.

– Norbit mi is hívtuk, és hozzánk sem látogatott el – mesélte az egyik lány, akinek iskolájában ettől függetlenül sikeres a rendezvény. Náluk a fitneszgurut az iskola összes Norbija helyettesítette: ők vezényelték le az edzéseket.

Szó esett még a jutalmazásokról, arról, hogyan lehet motiválni a gyerekeket akkor, ha ajándékokra kevés a pénz, és milyen programokba lehet bevonni a tanárokat is.

A foglalkozások végén Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás, a NOX együttes tagjai meséltek iskolai élményeikről, gyerekkorról és zenéről.


Tanulás egymástól

A dél-alföldi régió ötvenhat általános iskolája vett részt a tiniparlamenten. Délelőtt plenáris előadások hangzottak el – a szorongásról, a gyerekbántalmazásról, a diákjogokról és kötelességekről –, majd bemutatkoztak a Mintamókusok, vagyis a mintaértékű önkormányzatok – tudtuk meg Porkoláb Mihálytól, az iskola PR-igazgatóhelyettesétől. Az ötödik alkalommal megrendezett parlament célja a tapasztalatcsere, az egymástól való tanulás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom