Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Mintavárosi szerepben Szeged

Szeged polgármestere, Botka László mint a legfrissebb Európa-díjas város vezetője szólalt fel tegnap az Európa Tanács bizottsági ülésen Strasbourgban, majd ő köszönthette a huszonhét, Európa-diplomát elnyert város küldötteit is. A gesztusnak nem egyszerűen protokolláris jelentősége van: az Európa-díjas város követendő példaként szerepel a diplomát elnyert települések előtt.
Botka László prezentációja a bizottsági ülésen. A szerző felvétele
Az Európa Tanács Környezetvédelmi, Mezőgazdasági, Helyi, Regionális Ügyek Bizottsága tegnapi ülésén Strasbourgban Botka László polgármester bemutatta Szeged fejlődését és testvérvárosi kapcsolatait. A bizottság, mint megírtuk, még májusban negyven pályázó város közül Szegednek ítélte az Európa-díjat, melyet szeptember 22-én adnak át. Az Európa Tanács 1955-ben hozta létre a négy fokozatból álló kitüntetési rendszert, a diplomát, a becsületzászlót és plakettet, valamint az Európa-díjat. A cél az volt, hogy az európai fejlődésben, integrációban, kultúrában meghatározó településeket értékelni tudják. Az első magyar város Szeged, mely a legmagasabb kitüntetést, az Európa-díjat megkapta.

– Meggyőződésem, hogy Európa jövője nagy mértékben az iránymutató, meghatározó régióközpontok, nagyvárosok fejlődésén és együttműködésén múlik – jelentette ki felszólalásában Botka László. Szeged korábban már megkapta az Európa Nostra-díjat a belváros felújításáért, és az európai klímaszövetség díját a környezetbarát városfejlesztésért. Az idei elismeréssel Szeged jó társaságba került, korábban Bécs, Graz, Salzburg is elnyerte ezt a kitüntetést. A polgármester hangsúlyozta: nagyszerű dolog bekerülni az iránymutató európai nagyvárosok szövetségébe, ennek fontos nemzetközi és marketingértéke van.

– A díj egy folyamat elismerése: a város nemzetközi kapcsolataiban, az európai szellemiség erősítésében elért eredményeit értékeli – emelte ki Walter Schmied, a bizottság elnöke.

A bizottsági ülés után Botka Lászlót kérték fel arra, hogy az idén Európa-diplomát elnyert huszonhét város delegációját köszöntse. A gesztusnak nem egyszerűen protokolláris jelentősége van: az Európa-díjas város követendő példaként szerepel a diplomát elnyert települések előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom