Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Mintegy kétezer hallgató diplomázott idén az SZTE-n

Mintegy kétezer hallgató mondott búcsút a Szegedi Tudományegyetemnek az elmúlt hetekben. A diplomásoknak csak egy része maradhat Szegeden, amely inkább kibocsátó, mintsem megtartó város. A többiek zömmel Budapesten vagy külföldön keresik az érvényesülés lehetőségeit.
– Amikor megláttam, hogy a dékán úr gratulál a fiamnak kiváló eredményéhez, elbőgtem magam – érzékenyült el egy édesanya a bölcsészettudományi kar diplomaosztóján szombat délelőtt a József Attila tanulmányi és információs központban, talán egy kicsit már gyermeke további sorsa miatt is aggódva.

– Befejezték. Elkezdődött – összegezte múltat és jövőt Szabó Imre, az állam- és jogtudományi kar dékánja az SZTE ünnepi doktoravató tanácsülésén tegnap, a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol 212 jogászt avattak.
– Szeged inkább kibocsátó, mint megtartó város – hangsúlyozta a dékán, s úgy tapasztaltuk, a frissen végzett mintegy kétezer hallgató közül jó néhányan egyetértenek vele.

Akad, aki Szegeden marad, de a főváros és a külföld sokak számára jóval vonzóbb. És több a lehetőség is. A közgazdász Dóra Budapesten helyezkedne el, pénzügyi területen. Ugyancsak szűkösnek találja Szegedet az orvosit végzett László, aki a létszámleépítésektől tartva kijelenti: valószínűleg szerencsét próbál majd külföldön, talán Angliában.

Bonyodalmak, célegyenesben

Attól, hogy valaki beiratkozott utolsó félévére, még nem biztos, hogy be is fejezi tanulmányait – elképzelhető, nem szerzi meg minden jegyét, vagy csúszik szakdolgozatával (lásd táblázatunkat). Záróvizsgát csak az tehet, aki összes kreditjét megszerezte. Közülük sem jut azonban mindenki rögtön diplomához, csak ha teljesíti a nyelvvizsga-feltételeket: a BTK-n például egy közép-és egy alapfokú, C típusú nyelvvizsga szükséges. Emiatt itt több mint 200 hallgató csusszan meg idén a célegyenesben.

Külhonba vágyik a francia–kommunikáció szakos Czapovits Éva is. – A párommal már korábban eldöntöttük, hogy Belgiumba költözünk, már csak azon tanakodunk, ott szülessen-e meg gyermekünk, vagy itthon. Legkésőbb két év múlva viszont indulunk – vallja, ám kiemeli: az SZTE jó diplomával engedte útjára.

– Az egyetem kapcsolatban áll egy helyi televízióval, így lehetőségem volt arra, hogy vágóként hasznos tapasztalatokat szerezzek, valamint kiépítsek egy jó kapcsolatrendszert – dicséri alma materét. Úgy tudja, Belgiumban is elhelyezkedhet vágóként, ehhez már megfelelő az angol- és a franciatudása. Más munkát azonban nem vállalna el, így ha nem sikerülne állást találnia, főállású anyaként élné életét.

– Mindenképpen szeretnék Szegeden maradni – mondta diplomaosztója után a jogász végzettségű Bíró Mónika, bemutatkozáskor rögtön kijavítva magát: még elfelejtette odabiggyeszteni a „doktort". – Sajnos itt kevés a lehetőség, pedig az évfolyamon többektől hallottam, nem kívánkoznak el – mondta, hangot adva bizonytalanságának. Álma, hogy a bíróságon dolgozhasson – ám hiába tartozik az évfolyam három legjobbja közé, erre igen kevés esélyt lát, így „Budapest még szóba jöhet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom