Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Mire vágynak a ballagó gimisek?

Szeged - Arany csecsebecsék, praktikus számítógépek, életreszóló élményt jelentő utazások – ezekre vágyik a legtöbb szegedi ballagó középiskolás. Trendi egyre értékesebb, de legalábbis minél praktikusabb szuvenírt választani az érettségizőknek.
A mobiltelefon ma már legfeljebb óvodai ballagásra jöhet szóba ajándékként: a néhány évvel ezelőtti slágertermék mára a középiskolások „szériatartozéka" lett. Evolúció tehát a ballagási ajándékok piacán is megfigyelhető: trendi egyre értékesebb, de legalábbis minél praktikusabb szuvenírt választani az érettségizőknek.

Utóbbi szempontot tartotta szem előtt a Radnóti Miklós gimnázium két végzőse, Wessenauer Veszna és Raffai Bernadett is: laptopot kértek.

– Fontos volt, hogy olyat kapjak, amit tudok használni például az egyetemi tanulmányaimban, ezért döntöttem hordozható számítógép mellett. Ezzel már az ágyban fekve is tudok majd netezni, ráadásul lehet, hogy rózsaszín bevonatú lesz, az olyan szép! – lelkendezik Bernadett.

Ne higgyük azonban, hogy az arany, ezüst csecsebecsék kimentek a divatból.

Kovács Anna zenelejátszót, Raffai Bernadett és Wessenauer Veszna pedig laptopot szeretne. Fotó: Segesvári Csaba
Kovács Anna zenelejátszót, Raffai Bernadett és Wessenauer Veszna pedig laptopot szeretne.
Fotó: Segesvári Csaba

– Apától ékszert kapok, hiszen mi mást vehetne egy férfi egy nőnek? Anya pedig inkább hasznos dolgokat ad – villantja meg az ajándékozás nemi jellegeit Bernadett.

Veszna pedig egy karórát és egy kristályokkal díszített nyakláncot kapott. – Már megvannak, hiszen ki kellett választanom őket – meséli.

Barátnőjüknek, Kovács Annának sem lesz meglepetés a fő szuvenír: egy iPod, vagyis egy hordozható zene- és videolejátszó.
– Már két éve kigondoltam, hogy ezt kérek, eddig nem volt pénzem rá – mondja Anna, aki pénzt kap szüleitől, s majd maga veszi meg álmai darabját.

Szintén bankjegyekre utazik egy másik végzős, Farkas Zoltán – hogy félretegye azokat, s ké-sőbb autót vegyen belőlük. Ismerősei között akad, akinek szülei elébe mennek a gyűjtögetésnek, s a sikeres érettségit egy slusszkulccsal honorálják. De olyan is van, akinek fővárosi lakás lesz az ajándéka.

Élményt ajándékba

Ahogyan Madonna is énekelte, anyagias világban élünk – mégis akad olyan ballagó, aki inkább életre szóló élményt szeretne, például egy
utazást. A radnótis lányok például még egyhetes balatoni nyaralást is terveznek, összesen 12-en mennek. A szegedi végzősök között van,
aki négynapos párizsi utat kap, más máltai nyaralást nyelvtanfolyammal, s akad, aki a tarisznyába Los Angelesbe szóló repülőjegyet tehet. Egy apuka azt sem rejtette véka alá, hogy fiát egy Zorro-DVD-vel lepi meg. Ahogy mondta, fia gyerekként mindig feketeálarcos szeretett volna lenni, és erre az ajándékra biztosan nem gondol ballagó gyermeke.

Olvasóink írták

 • 18. szöszbogár 2008. április 27. 11:21
  „:)
  Detti és Veszna az osztálytársaim, és egyáltalán nem olyan sznob elitista elkényeztetettek, mint ahogy a cikkből egyeseknek leszűrődött. Sőt, hogy mit ne mondjak, a suliban sem esett szó erről. Az újság megkérdezte őket, ők válaszoltak. A laptopon meg nem kell kiakadni, szerintem ők is összeteszik a kezüket, hogy ilyet kaptak. Van olyan osztálytársam, aki 21 milliós lakást kap Pesten, na és aztán, jó neki. Egyenlőre többet gondolunk az érettségire, mint az ajándékokra...”
 • 17. rongy_meg_baba 2008. április 21. 20:57
  „ne haragudjatok, de úgy veszem észre, hogy elég primitív a hozzáállás a cikkhez. Például BCsilla aki nem elit gimnáziumba jár és ez bizony hozzászólásán is látszik, vagy Jo Bacsi. Miért lennének otthontalan senkik? Mert jó gimnáziumba jártak, keményen tanultak a jó eredményért- mert hát meg kell hagyni, a Radnóti az Radnóti.. Miért ne értékelnének semmit? Más az értékrendjük, azt aláírom, de nem feltétlenül lecsúszott senkik, szerintem épp ellenkezőleg, okosanépítik majd a karrierjüket, okosan vezetik életüket. Mert hát megtanultál az "elit gimnáziumba´ ". :)”
 • 16. BK 2008. április 21. 16:00
  „Komolyan nem értem a hozzászólókat. A cikk sugalmazásától eltekintve nem hinném, hogy a diákok egy ajándékozási alkalomként élnék meg a maturáló évet, ennyire nem kell másokat ismeretlenül érzéketlennek és sekélyesnek gondolni!
  Hogy notebook-ot kapjon valaki az teljesen érthető, tekintve, hogy aki járt már a 21. századi felsőoktatásban valami kurzusra, az tudja, hogy szinte mindenből diasorok, animációk stb. az, ami kiegészíti, vagy esetleg teljes egészben adja a tananyagot. A ballagás maga pedig sokak számára fontos, hiszen jön a környezetváltás stb. Hogy egy-egy ajándékkal pedig meglepik a rokonok a diákokat, az egészen logikus, tekintve, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy összegyűljön a család, ami esetleg szét van szórva az országban.
  Mondjuk messze a cikkíró a leginkább ludas, mert direkt hergelő modorban írta meg a cikket...”
 • 15. BBBBBBBBB 2008. április 21. 14:04
  „Én 3 éve ballagtam a középsuliból...Nekem nem voltak ilyen igényeim...(persze ha a laptopot lehet egyáltalán a mai világban igénynek nevezni...)
  Örültem annak, hogy a szüleim és az egyedüli nagyszülőm eljött a ballagásomra. Nekem a 4 személyes ballagási ebéd volt az ajándékom amit egy étteremből hozattunk valamint egy torta, ill. a virágok. Tény és való mi soha nem tehettük, meg azt, hogy "luxus" dolgokat vásároljunk, de ennek ellenére nem éreztem ennek hiányát még a ballagásomon sem.
  Azt mondják a pénz nem boldogít, de jó ha van. Aki már eleve úgy volt nevelve, hogy a feneke alatt volt a kocsi, a számítógép, a méregdrága holmik (természetesen itt azokra gondolok akik megtehetik), azok valószínűleg nem "restelnek" ilyen ajándékokat kérni.
  De ha megteheti, miért ne? Kérjen a gyerek ballagásra laptopot, autót, urambocsá plasztikai műtétet (mert ilyenről is hallhattunk már), a meggondolatlan szülő meg vegye meg nyugodtan, legfeljebb a kedves csemetéje nem tanulja meg értékelni az életben a FONTOS dolgokat...”
 • 14. Perje 2008. április 21. 00:04
  „Középső csajt blokkolnám!”
 • 13. Jo Bacsi 2008. április 20. 22:14
  „Nem baj majd ezekbol lesz a jovo otthontalanja es iszakos reszegei, mert nem tudnak ertekelni semmit. Ilyen is kell a vilagnak. Az en iskola tarsaimbol is akik akkor menok voltak most vagy halottak vagy nincstelen ahitozok mert minden bajt mas okoz es ok nem hibasak.”
 • 12. egal 2008. április 20. 19:42
  „sutyikának igaza van, kár a szót vesztegetni erre a témára :-)))))”
 • 11. rongy_meg_baba 2008. április 20. 19:02
  „nyilván ha nem engedhetné meg a család magának, akkor nem kérnének ilyen ajándékot. ha meg megengetheti akkor senkinek semmi köze nincs hozzá. ha a szülők bírják finanszírozni, akkor tegyék, ha meg nem, akkor nem. szerintem nincs ebben semmi rossz, ajándékozni jó, akit szeretek, annak örömmel veszek értékes ajándékot. más kérdés, hogy megérdemlik-e, de ez is szerintem maradjona család dolga.”
 • 10. BCsilla 2008. április 20. 18:58
  „ööö Jónapot Mindenkinek!
  Én pl nem ilyen entellektüellll iskolába járok( de elég valószínű hogy más iskolákba is ez a helyzet, a probléma emberfüggő ugye), én még el se gondolkoztam ilyenen hogy ajándék, bmeg legyen először eredméyne a 4 év láblógatásnak kispajtásaim!!!!

  (divat hogy sírunk mert nincs pénzünk...)

  Konklúzió: ha ezekről ámodik a legtöbb középiskolás (márpedig van benne vmi) akkor forduljon fel mindenki, SZÁNALMASAK VAGYTOK... Vagy én kaptam más nevelést....


  Puszi”
 • 9. sutyika 2008. április 20. 17:34
  „A ballagás mondjon le”
 • 8. Márti123 2008. április 20. 17:17
  „Ez szánalmas... Tavaly ballagtam és nem voltak ilyen kéréseim... Sokkal nagyobb öröm volt, hogy másfél éves ott létem után - mmint a suliban, mert sulit váltottam 3.ban - rengetek sulitársamtól kaptam virágot, hogy összejött a család... EZ hihetetlen, hogy itt tart a világ... :S”
 • 7. sevenof9 2008. április 20. 16:25
  „erdekes modon,mig a 60-as evekben az erettsegi jo munkahelyet jelentett,ma mar az erettsegi nem tobb,mint egy darab papir,ami max a felsooktatasra jogosit fel,munkat vallalni nem lehet vele. Ez ket dolgot jelent:
  -azt hiszik a munkaadok,hogy a diplomasok tobbet tudnak. reszben igaz,de egy jo altalanos muveltseggel, kepezhetoseggel, rugalmassaggal felvertezett 18 eves 6x tobet erne,mint egy szakbarbar mediaszociologus-kozgazdasz.
  - a gimi a szulok szemeben meg er valamit,de valojaban egy kalap szart se. hiszen dolgozni nem lehet altala.

  Ez az eszement ajandekozas nagyon jot tesz a gazdasagnak, porgeti a luxuspiacot,igy az okor kozgazdaszok elegedetten dolhetnek hatra a fotelben,hogy minden rendben van. na igen.

  igy ringatjuk magunkat magas es alacsony szinten is abba a tudatba,hogy minden okes.

  halas vagyok a sorsnak,hogy nem kaptam autot erettsegire. igazabol az oltonyon kivul semmit sem. mert termeszetes volt leerettsegizni,ez volt a DOLGOM, a FELADATOM. A jutalom a megserzett tudas volt.

  Egyebkent egy riszato statisztika: USAban 60 % korul "erettsegizik le" - hihetetlen bonyolult am...- ide tartunk...”
 • 6. maci52 2008. április 20. 14:51
  „A lányok méretes lőcsről,a fiúk is, arról álmodnak.”
 • 5. mandy ;) 2008. április 20. 14:06
  „ballagási ajnándék? mi a fenének? majd ha lediplomáznak akkor ...
  nálam is egy közös ebéd volt csak... azér´ nem kell túlzásokba esni ...
  a gimis kölkök így is éppen eléggé el vannak kényeztetve...”
 • 4. mattill 2008. április 20. 13:45
  „Hogy a jó fenébe szakadt ennyire széltében ketté a társadalom? Párom kolleganője egy budapesti alapítványi iskolában tanít hátrányos helyzetű gyerekeket. Ott nem divat a gyémántékszer, a kocsi, az öröklakás és egyéb baromságok ajándékba.Ilyenekre egyébként nem is tudom lesz-e majd valaha lehetőségük az ott ballagó gyerekeknek. Nagy részükre a szegénység és a nyomor vár hiába érettségizett le..
  De amikor én ballagtam, még akkor sem ezek voltak a jellemzők, viszont annál inkább örültünk annak, hogy összejött a rokonság. És mint ahogy a fenti iskolában is sokkal nagyobb öröm az, hogy a gyerek leérettségizik és talán lesz belőle valaki, mint az, hogy villogjunk mindenki előtt, hogy mit adunk neki ballagásra. Vagy csak én gondolkodom ilyen maradian?
  Ma már ha nem tudnám akkor is észrevenném mikor van a ballagás, mert többszázezres tűzijátékokkal ünneplik a gazdagabb szülők szinte minden részén a városnak azt, hogy a kölkük elvégezte a gimi utolsó évét...”
 • 3. Na? 2008. április 20. 13:34
  „Hiába, ebből is látszik, hogy milyen nagy a szegénység az országban, bezzeg a 300 Ft-ot a leggazdagabbak sajnálják az orvostól a legjobban.”
 • 2. méltatlankodó 2008. április 20. 13:00
  „Mintha szeged lenne az (új)gazdagok városa. Jobb lett volna, ha nem csak egy, a gazdag elitt által látogatott iskolába néznének szét, mert nem hiszem, hogy a többségre ez a jellemző. Autót ballagási ajándékba. Hadd "értékelje" a gyerek a pénzt. Szerintem fel sem fogja, hogy mennyi munkába kerül egyeseknek azt megszerezni, ha egyáltalán az életben össze tud kaparni egy új alsókategóriás autóra valót. Az átlagember az újságcikket olvasva pedig "szégyelje" magát, hogy neki valami egyszerű ajándékkal kell megelégednie.”
 • 1. szögi 2008. április 20. 12:44
  „Ez az egész úgy gáz, ahogy van. Ezekből lesznek majd azok, akik partnereikkel meg kitartatják magukat. Az ember először a kisujját, aztán meg fene se tudja... Legtöbbjük ezért nem tud értékelni semmit sem. Szánalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta kontúrok és határozott színek a C&A-tól

A C&A 2002-ben nyitotta meg első áruházát Magyarországon, jelenleg már 27 áruházzal rendelkezik és… Tovább olvasom